A Himalája 3-4 ezer méteres magasságában állítják elő, Nepál, Bhután és Tibet környékén nagy népszerűségnek örvend.
Az ázsiai hegység zord vidékein hagyományosan kevés a friss, fehérjedús élelmiszer, ezért is számít közkedvelt csemegének a világ legkeményebb sajtjaként is emlegetett tradicionális tejtermék, a chhurpi.
A sajtot évszázadok óta nagy odafigyeléssel és kemény munkával állítják elő a Himalája keleti lejtőin, a házi jak és a szarvasmarha keresztezéséből származó chauri tejéből. A turisták körében vegyes a megítélése a terméknek, amelyet eredetileg a feleslegessé váló tejmennyiség felhasználására alkottak meg a pásztorok annak idején – írja a BBC beszámolója nyomán a Földjáró.
Az előállítás során fontos szempont volt, hogy kemény, tartós terméket készítsenek, így a jakpásztorok hosszú útjaik során is könnyűszerrel elcsomagolhatták és a távoli piacokon is értékesíteni tudták.
A szárított, füstölt chhurpi alacsony nedvességtartalmának köszönhetően akár húsz évig is eláll.
Napjainkban ugyanakkor puha állapotában is hasznosítják a sajtot, sokszor levesekhez és curryhez keverik. A Chhurpi leves közkedvelt fogás például az indiai Szikkimben.