A gyógynövényes teáknak számtalan pozitív hatása ismert. Cikkünkben most 5+1 tényt tudhat meg arról, hogy a citrusos aromájú növény milyen hatással van az egészségünkre.

1. Sok benne az antioxidáns

Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni az úgynevezett szabad gyököket, amelyek ellenőrizhetetlen oxidációval károsítják szervezetünk egészséges sejtjeit. A hasznos molekulák ezáltal az egész szervezetet ellenállóbbá teszik, erősítve az immunrendszert.

Antibakteriális hatású

A citromfűtea mikrobaölő hatású, így segíthet a szájüregi fertőzések és a fogszuvasodás kezelésében. Egy 2012-es kutatás szerint a citromfű illóolaja sikeresen pusztítja a fogszuvasodást okozó baktériumokat.

Gyulladáscsökkentő

A szervezetben fennálló gyulladásokról úgy tartják, számos betegség kialakulásában szerepet játszanak. A citromfűben található összetevő segítenek csökkenteni a gyulladásokat, illetve serkentik a gyulladásgátló anyagok termelődését a testünkben.

via GIPHY

Csökkentheti a rák kockázatát

A citromfűben található citrál rákellenes hatású, ugyanis az alkotórészeiül szolgáló izomerek erősítik az immunrendszert, valamint kifejezetten pusztítják a rákos sejteket.

Támogatja az emésztést

A citrusos italból már egyetlen csésze megnyugtatja az érzékeny gyomrot, valamint segít csillapítani a görcsöket, emésztési problémákat. Egy szintén 2012-es tanulmány szerint gyomorfekély ellen is hatásos lehet, mivel a benne található illóolajok védik a gyomornyálkahártyát a sérülésekkel szemben.

Vízhajtó hatású

Hasznos tulajdonságai közé tartozik, hogy segíthet kiüríteni a szervezetből a felesleges folyadékot és nátriumot. Szív- és májbetegeknek, ödémásoknak kifejezetten ajánlják a fogyasztását.

(HáziPatika.com)