Míg a világ legtöbb városának közlekedési rendszere az autós forgalomnak kedvez, máig találni olyan területeket, amelyeket kizárólag csónakkal, kerékpárral vagy gyalog járhatunk be. És pont ez teszi őket érdekessé.

Sark, Anglia

A délnyugat-angliai partvidéken található sziget a világ egyik legérdekesebb úti célja. Mérete mindössze 5,44 négyzetkilométer, lakossága körülbelül 500 fő. Ennek ellenére számos látnivaló, ínycsiklandozó tengeri fogások és érintetlen tájak várják az oda látogatókat.

Sark kizárólag hajóval érhető el, a szigeten belül pedig autóutak hiányában lovaskocsival, kerékpárral vagy gyalog lehet közlekedni.

Lamu, Kenya

Az Indiai-óceán partján fekvő várost a kelet-afrikai ország legrégebbi településeként tartják számon. Egykor fontos kereskedelmi központ volt, szűk utcái ugyanakkor lehetetlenné teszik az autós közlekedést.

Az UNESCO-örökség részeként oltalom alatt álló terület építészetére az európai, a perzsa, az indiai, a szuahéli és az arab kultúra hatott.

Hydra, Görögország

Görögország bővelkedik természeti kincsekben és különleges látnivalókban. Ezek közé tartozik az ókori gyökerekkel rendelkező Hydra, egykor Hidrea városa is. Régebbi elnevezése „vizet” jelent, amit a szigeten fellelhető természetes források után kapott.

A településen ugyancsak nincsenek autóutak, így az ide látogatók szamár- vagy öszvértaxival, csónakkal, kerékpárral vagy gyalog járhatják be a sziget szűk utcáit, és élvezhetik az őket körülvevő történelmet.

Fire Island, New York

A New York állambeli Long Island partjainál található sziget egyike azon kevés helyeknek az országban, ahol az emberek nem látnak autókat. Nem véletlenül ez a hírességek egyik kedvenc nyaralóhelye évtizedek óta.

A csendes kis utcák mentén elhelyezkedő apró házak olyan meghitt hangulatot árasztanak, ami tökéletesen tükrözi az ott élők „lassú élet" felfogását.

Giethoorn, Hollandia

Gyakran emlegetik Hollandia Velencéjeként az apró falut, ahol sem utak, sem autók nincsenek. A házak és különböző létesítmények között kizárólag csónakkal lehet közlekedni, akárcsak a közkedvelt olasz városban.

Az UNESCO Világörökség részeként elismert Velence egyébként Európa legnagyobb autómentes területe.

Akik annak varázsát már megtapasztalták, vagy egyszerűen csak máshova utaznának, egy helyre, ahol megszabadulhatnak a mindennapi élet terheitől, a munkahelyi e-mailektől, telefonhívásoktól és forgalmi dugóktól, számukra Giethoorn a legjobb választás. A holland falucska a külföldi turisták egyik kedvelt látványossága.

(Roadster)