A házas és egyedülálló emberek társas kapcsolatainak különbségét vizsgálták tudósok egy több, mint 2700 fős kutatásban. A tanulmányban arra is rámutattak, hogy főként a nők szabadideje csökken, ha frigyre lépnek.

Jóval kevesebb időt töltenek barátaikkal és családtagjaikkal a házasságban élő emberek, aminek oka, hogy a frigyre lépést követően elsősorban egymásra, semmint szeretteikre fókuszálnak. Szabadidejükből fokozatosan szorulnak ki az addig fontosnak tartott személyek, miközben az egyedülállók nemcsak, hogy gazdagabb és változatosabb társadalmi életet élnek, de szorosabb kapcsolatot tartanak fent a szeretteikkel, és a tőlük kapott érzelmi támogatásra is nagyobb szükségük van – írja a Psychology Today cikke alapján a HáziPatika.com.

A kutatók a vizsgálatuk során arra voltak kíváncsiak, hogy valójában a házasok hanyagolják-e jobban a társas kapcsolataikat, vagy az egyedülállók azért vannak többet a szeretteikkel, mert idejük nagy részét inkább rájuk, semmint az ismerkedésre fordítják, és így kevesebb eséllyel is házasodnak meg.

A tanulmány eredményei szerint inkább az előbbi esetről, az úgynevezett „kapzsi házasság" nevű jelenségről lehet szó.

via GIPHY

Az összesen 2737 fős kutatás 6 teljes évet ölelt fel, ezidő alatt a résztvevők rendszeresen beszámoltak arról, hogy milyen kapcsolatot tartanak fent a barátaikkal és családtagjaikkal. Az első mintavételkor minden résztvevő egyedülálló volt és 50 év alatti, sokan azonban az évek alatt párt találtak és megházasodtak. Az eredmények szerint az egyedül maradtak több időt töltöttek a szeretteikkel, míg a párkapcsolatban élők esetében ez az idő lecsökkent. Kiderült az is, hogy mindegy, milyen régóta tart egy párkapcsolat, a távolságtartás mértéke az idő előrehaladtával is nagyjából változatlan marad. 

A nemek között is különbségeket figyeltek meg a kutatók. Kiderült, hogy a nők sokkal nagyobb mértékben hanyagolják társas kapcsolataikat egy házasságban, a tudósok szerint azért, mert rájuk sokkal több feladat hárul a közös háztartás vezetésével, és így szabadidejük is kevesebb marad.

Amellett, hogy több időt töltöttek a barátaikkal és családtagjaikkal, az egyedülállók esetében az is megfigyelhető volt, hogy a mindennapi tevékenységeikbe is gyakrabban vonják be a szeretteiket, főleg a testvéreiket, valamint civil kezdeményezésekben és jótékonysági akciókban is nagyobb arányban vesznek részt.