Mostanra több mint 4 millióan menekültek el Ukrajnából a háború elől, hazánkba eddig közel 400 ezren érkeztek. Bár többségük átmeneti jelleggel tartózkodik nálunk, vannak, akik hosszabb távra terveznek. Az ő megsegítésükre hoztak létre fiatal önkéntes szakemberek egy online felületet, amely egy helyen gyűjti össze a különböző támogatási felajánlásokat.

Egyebek mellett a letelepedéshez, munkavállaláshoz, egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz szükséges lehetőségek megtalálásában nyújt segítséget a menekültek számára a nonprofit alapon működő HelpHUB gyűjtőoldal.

A platform kereshető módon listázza a hazai cégek, szervezetek és magánszemélyek általi támogatási felajánlásokat.

A magyar és az angol mellett ukrán nyelven is elérhető oldalon jelenleg több mint 50 támogatást, segítséget vagy hasznos információt nyújtó oldal, szervezet, cég, vállalkozás és magánszemély adatlapja érhető el. A felajánlások között rendkívül változatos lehetőségek találhatóak például az önéletrajz-készítésben és állásinterjú-felkészítésben támogatást biztosító magánszemélytől kezdve az egyik legnagyobb szálláskereső oldalon és az IT-munkaköröket kínáló szoftverfejlesztő ügynökségen át, egészen a pro bono módon segítséget nyújtó, önkéntes ügyvédekig.

A csapat tagjai a jelenlegi helyzetben mindannyian szerettek volna aktívan részt venni a rászorulók támogatásában, azonban a rövidtávú segítségnyújtási lehetőségeket több szervezet és civil biztosította már a menekültek érkezését követő hetekben. Ezzel szemben az idő elteltével szükségesnek láttuk, hogy a fokozatosan egyre több, hosszú távon rendelkezésre álló megoldás és alternatíva is könnyedén elérhető és megtalálható legyen a hazánkba érkező menekültek számára. Ezért hoztuk létre a HelpHUB-ot, hogy segítséget nyújtsunk számukra a hosszabb távú letelepedésben, illetve a magyarországi élet elindításában

– részletezte a platform indulásának körülményeit és céljait Nagy Gábor, a HelpHUB alapítója. A platform létrehozásában magyar fejlesztők, marketingesek, grafikusok, közösségimédia-szakértők, tartalommenedzserek és önkéntesek egyaránt részt vettek a RisingStack webfejlesztő ügynökség közreműködésével.

A készítők folyamatosan monitorozzák és töltik fel a felületre az elérhető felajánlásokat, lehetőségeket és megoldásokat, egyidejűleg pedig ellenőrzik a platform űrlapján keresztül a felhasználók által beküldött javaslatokat is.

A HelpHUB az oldal kezelésében önkéntes webmoderátorok jelentkezését várja.