A bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet miatt az emberek könnyebben lemondanak a nyaralóvásárlásról. Az alacsonyabb kereslet ugyanakkor nem hatja meg az eladókat: a tópartoknál található hazai weekend házak ára egyre nő.

Több mint 50 ezer hirdetés alapján vizsgálta a nyaralók iránti kereslet alakulását az ingatlan.com. A legújabb felmérésből kiderül, hogy Somogy, Veszprém és Zala megye Balaton-parti településein 39-51 százalékkal csökkent a kereslet az idei első negyedévében a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A Velencei-tó melletti települések közül Gárdonyban és Velencén 37 és 28 százalékos volt a visszaesés. A Tisza-tónál lévő nyaralóövezetben 9-58 százalékos csökkenés látható.

A legfrissebb adatok arra utalnak, hogy luxuscikké váltak ezek az ingatlanok. A koronavírus-járvány utóhatásai, a felgyorsuló infláció, az emelkedő kamatok, az Ukrajnában zajló háború miatt kedvezőtlenebbé váltak a gazdasági kilátások, így a nyaralóvásárlást fontolgatók egy része egy időre lemondott erről. Azt látjuk, hogy a nyaralók iránti kereslet fordított irányban mozog a lakáshitel-kamatok alakulásával. Utóbbiak fokozatos növekedésével párhuzamosan idén egyre kevesebben érdeklődtek a nyaralóövezetekben fekvő ingatlanok iránt tavalyhoz képest

– árulta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: a keresletcsökkenés egyelőre nem látszik a kínálati négyzetméterárakon, azok ugyanis emelkedést mutatnak.

Siófokon például egy év alatt 47 százalékkal 1 millió forint fölé kerültek az átlagos négyzetméterárak. A déli parton Szántód, Zamárdi, Balatonföldvár és Balatonszemes átlagos négyzetméterárai szintén meghaladják a milliós határt. A déli part legolcsóbb települése Balatonkeresztúr 587 ezer forintos négyzetméterenkénti átlaggal.

via GIPHY

Az északi part milliós toplistájába tartozik Alsóörs, Balatonakarattya és Balatonfüred, míg az egész Balaton legdrágább települése Tihany. Itt négyzetméterenként átlagosan 1,8 millió forintot kell fizetni egy eladó lakásért, házért vagy nyaralóért. A legolcsóbb északi parti település Szigliget 524 ezer forintos átlagárral.

A Balaton-parti települések összes eladó lakóingatlanát figyelembe véve a déli parton 47 százalékos az északi parton pedig 20 százalékos volt az áremelkedés éves szinten, de ez nem csak a drágulásnak köszönhető. A magasabb árakat okozza az is, hogy a Balaton partján tavalyhoz képest jóval több új építésű ingatlan szerepel a kínálatban. Mivel az új ingatlanok 30-40 százalékkal drágábbak a használtakhoz képest, így ezek még feljebb húzzák az átlagot

– tette hozzá Balogh.

Az árak több hazai tóparton is emelkedtek: a Velencei-tónál található Gárdonyban például átlagosan 798 ezer forintért, míg Velencén 731 ezerért kínálták a lakó- és nyaralóingatlanok négyzetméterét. Előbbi településen az éves áremelkedés 23, utóbbin 26 százalékos volt.

A Tisza-tó környékén idén kialakult 269 ezer forintos négyzetméterár 56 százalékkal haladja meg a tavalyit. Abádszalókon az átlagnál alacsonyabb volt a növekedés, ott négyzetméterenként átlagosan 231 ezer forintért kínálták az ingatlanokat a tulajdonosok; 27 százalékkal magasabb áron, mint egy évvel korábban.