Brit kutatók szerint a túl korai és túl késői lefekvés is negatív hatással van a bioritmusunkra. Mi több, szívünk egészsége is függ attól, hogy mikor térünk nyugovóra.

A testnek egy 24 órás periódusokban működő belső órája van, ez a cirkadián- ritmus, köznapi nevén bioritmus, amely a test és a psziché működését szabályozza

– mondta David Planst, az Exeteri Egyetem kutatója és a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: bár nem lehet ok-okozati következtetéseket levonni, a túl korai és túl késői lefekvés is negatív hatással van a cirkadián ritmusra, így pedig a szív- és érrendszer egészségére. 

A kutatás során a tudósok 88 ezer ember 2006 és 2010 közötti adatait elemezték. A résztvevők átlagkora 61 év volt, 58 százalékuk nő. Egy kérdőíven részletesen kikérdezték őket életmódjukról, majd a válaszokat összevetették a különböző szív- és érrendszeri betegségek, például a szívinfarktus, az agyvérzés és a krónikus iszkémiás szívbetegség gyakoriságával.

via GIPHY

A vizsgálat során kiderült, hogy a megfigyeltek körében átlagosan 5,7 év alatt 3172 embernél, azaz a résztvevők 3,6 százalékánál jelentkezett ilyen fajta betegség.

A kutatók megállapították, hogy este tíz és tizenegy óra között a legideálisabb ágyba kerülni, ugyanis a legritkábban azok lettek szívbetegek, akik ebben az időszakban hajtották álomra a fejüket.

Azoknál, akik este 11 és éjfél között kerül ágyba, 12 százalékkal nő meg a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, a csak éjféltől kezdődő alvás viszont már 25 százalékkal növeli meg ennek esélyét. Akik este 10 óra előtt fekszenek, azok esetében is 24 százalékkal növekszik meg az ilyen jellegű betegségek rizikója. A nőknél továbbá  jóval nagyobb mértékben jelentkezett a kései lefekvés negatív hatása, mint a férfiaknál.

(EgészségKalauz)