A húsvéti nyuszi legendája évszázadok óta él, akárcsak a Mikulás vagy a Jézuska, ő is ajándékot hoz a gyerekeknek. Azt azonban senki sem tudja, miért pont egy nyúlnak kell fészket raknunk, hogy lerakhassa a tojásait.

Bár a Húsvét önmagában egy keresztény ünnep, amikor Jézus feltámadását ünnepeljük, Nyugat- és Közép-Európában érdekes hagyomány, a húsvéti nyuszi jötte övezi.

Egyes források szerint a 16. századi Németországban vált a tradíció az ünnepkör részévé: itt készítették az első kosárfészket és később az első csokinyulat.

via GIPHY

Hogy miért pont nyulat, az egy félrehallásnak köszönhető. Sok száz évvel ezelőtt a valóban tojást tojó tyúkot értették félre, amikor német területeken gyöngytyúkot és annak tojásait ajándékozták egymásnak az emberek Húsvét ünnepén.

A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel. A nyúl németül pedig Hase.

A fészekrakás a Földjáró cikke szerint abból vezethető le, hogy a nyugati kultúrákban ábrázolt nyúl általában a Lepus fajhoz tartozik, amely nem üregben, hanem fészekben él. Kicsinyei nyitott szemmel születnek, a teste nagyobb, füle pedig hosszabb.