Természetesen nincs húsvét sonka, torma, kalács és tojás nélkül, ám nem árt, ha néhány évente kipróbálunk valami újat és egészségesebbet, vagy egyszerűen csak alternatívát kínálunk azoknak, akik könnyedebb, esetleg húsmentes fogásokra vágynak.

Gökler Kriszti életmód- és fitneszblogger kreatív receptjei között olyan különlegességeket találunk, mint a nyusziformájú kalács és egy csokor tulipán ihlette zöldségtál.

A kiegyensúlyozottság híveként Kriszti azt vallja, hogy húsvétkor nem kell szigorú diétát tartani, elég ha figyelünk rá, hogy megfelelő arányban vigyünk be fehérjét és egészséges szénhidrátokat.

A hagyományos húsvéti menü egyáltalán nem rossz. Ha sonkából valami kevésbé zsírosat és jó minőségűt választunk, akkor nem hibázhatunk nagyot. Arra viszont figyeljünk, hogy elegendő zöldség is kerüljön a tányérra! Tökéletes választás például a fűszeres túrókrémmel töltött paradicsom, amely ünnephez méltó, izgalmas tálalással az asztalon is remekül mutat majd

– fejtette ki véleményét Gökler. Bár jómaga nem készít sok hagyományos ételt az ünnepen, a kalács az ő asztaláról sem hiányozhat. Ugyanakkor abból is megalkotta saját egészségtudatos, ám ugyanolyan finom verzióját.

Imádom a vajjal megkent foszlós kalácsot, úgyhogy ezt minden évben készítek. Az aranyos, nyuszira emlékeztető formát azért szeretem, mert ilyen kis trükkökkel is meg lehet szerettetni valakivel az egészséges ételeket. A gyerekek például imádni fogják!

Teljes kiőrlésű nyuszis kalács

Hozzávalók (4 darabhoz)

2 dkg élesztő, 2 dl tej, 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 20 dkg durum fehérliszt, 3 dkg búzasikér, 5 dkg vaj, 2 db tojássárga, 5 dkg eritrit, 1 csipet só

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben. A liszteket és a búzasikért dagasztótálba öntjük, ebbe öntjük a felfutott élesztőt, a maradék tejet, az olvadt vajat, 1 db tojássárgát, az édesítőt és a sót. Robotgépben 3-4 percig dagasztjuk, majd lefedve, meleg helyen egy óráig kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra. Lisztezett felületen négyfelé osztjuk a tésztát. Mindegyikből lecsípünk egy-egy 1,5 cm átmérőjű golyóhoz elegendő mennyiséget, a maradékokból pedig kb. 30 cm hosszú rudakat sodrunk, amelyeknek a középső része vastagabb, két vége pedig valamivel vékonyabb. A két végét összefogjuk, megcsavarjuk, és beillesztjük a „nyuszi farkát” is a helyére.

A maradék tojássárgát összekeverjük egy evőkanál vízzel, majd megkenjük vele a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezett kalácsok tetejét. Az előmelegített sütőben 18 percig sütjük.

Medvehagymás túrókrémmel töltött „tulipán”

Hozzávalók (5 darabhoz)

10 dkg zsírszegény túró, 3 dkg feta sajt, 5 dkg görög joghurt, 3-4 szál medvehagyma, 1 gerezd fokhagyma, himalája só, őrölt feketebors, 5 db paradicsom, 1 csokor újhagyma

Elkészítés

A töltelékhez összetörjük a túrót a feta sajttal, majd krémesre keverjük a joghurttal, a felaprított medvehagymával, az áttört fokhagymával és ízlés szerint sóval, borssal.

A paradicsomokat alaposan megmossuk. Gömbölyűbb végükön éles késsel bemetszéseket ejtünk és csillag alakban kivágjuk a tetejüket. Belső részüket kikanalazzuk, ezt salátákhoz használhatjuk. A paradicsomok másik oldalán kivágjuk a szár helyét. Ide dugjuk a külső leveleitől megtisztított újhagymát, a belsejüket pedig megtöltjük a fűszeres túrókrémmel.