Nemzetközi viszonylatban élmezőnyben van a magyar ingatlanpiacon tapasztalható, hosszú távú drágulás. Az egyre magasabb árak mellett a hitelkamatok is emelkednek, ennek következtében egyre kevesebben vágnak bele a lakásvásárlásba.

Tavaly év végén az új és használt lakások összességében 19,5 százalékkal drágultak hazánkban. Hasonlóan magas áremelkedésre a járvány előtt, 2019 első felében volt példa.

Az alacsonyabb lakásárakkal rendelkező településeken található lakóingatlanok áremelkedése volt a drágulás motorja. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legújabb, múlt év utolsó negyedévére vonatkozó adatai szerint az EU-ban Magyarországon nőttek a lakásárak a legnagyobb mértékben az elmúlt 7 évben. A tavalyi utolsó negyedévben itthon átlagosan 2,1-szeres árat kellett fizetni a lakásokért 2015-höz képest

– magyarázta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A fővárosban az új lakások átlagos négyzetméterára közel 1,1 millió forint volt április első napjaiban, ami 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi árakat. A használt lakások esetében az átlagár 17 százalékkal 873 ezer forintra nőtt.

via GIPHY

A Budapesten kívüli  nagyvárosokban az új lakások átlagos négyzetméterára 26 százalékos emelkedést követően 736 ezer forint volt, míg a használtaké 28 százalékkal 522 ezer forintra nőtt.

A kereslet jelentősen csökkent idén az eladó lakások iránt, ami a drágulás mellett elsősorban az infláció miatt emelkedő kamatkörnyezettel, vagyis a lakáshitelek drágulásával magyarázható. Az idei első negyedévben kevesebb érdeklődés érkezett az eladó ingatlanokra, mint két éve. Pedig 2020 első negyedéve már a koronavírus-járvánnyal érintett időszak volt. A jövőben az új és használt lakások piaca elválhat egymástól. Az új lakóingatlanoknál ugyanis a kereslettől független, külső tényezők is fűtik az áremelkedést, mint például a munkaerőhiány és az építőanyag dráguláasa. Az újlakás-piacon tehát nem az áremelkedés mértéke lesz a kérdés, hanem hogy hajlandóak lesznek-e a vevők megvásárolni a lakásokat ezeken az árszinteken. Ha nem lesz elégséges a kereslet, akkor a beruházók inkább meg sem építik ezeket az ingatlanokat

– hívta fel a figyelmet a szakértő.