Életünk közel egyharmadát alvással töltjük, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen körülmények között hajtjuk álomra a fejünket. Tavasszal és az óraátállítás idején különösen fontos, hogy egészségünk megőrzése érdekében odafigyeljünk a pihentető alvásra, ám a magyarok nemzetközi viszonylatban is rossz alvóknak számítanak.

Egy a közelmúltban publikált magyar felmérés szerint a megkérdezettek 70 százaléka ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna, 28 százalékuk ébred gyakorta pihenten, s csupán 2 százalékuk érzi úgy, hogy elég időt tölt alvással.

Bár egyénenként eltérő lehet, a felnőtt szervezetnek 8-9 óra alvásra van szüksége, ehhez képest a magyarok átlagosan 7 óra 2 percet szunyókálnak.

Ezzel az idővel nemzetközi szinten is a rossz alvó nemzetekhez tartozunk, amelyek közül Japán vezeti a sort 6 óra 22 perccel. Őket az amerikaiak követik, mindössze 10 perccel több alvással. A legnagyobb alvók a nyugat és észak-európai országok lakói, akik közül a hollandok szoktak a legtöbbet durmolni.

A Magyar Alvás Szövetség figyelmeztet, hogy az alvás nagyon fontos szerepet játszik fizikai és pszichés egészségünkben. Az elegendő mennyiségű és minőségű alvás védelmet nyújt a megbetegedések ellen és hozzájárul az életminőség javulásához. Az, hogy nappal milyen a közérzetünk, nagyban függ attól, hogy hogyan aludtunk előző este. Ha rendszeressé válik a rossz alvás, az előbb-utóbb fizikai és lelki megbetegedéshez vezet.

via GIPHY

A pihentető alvást sok minden befolyásolhatja. Hatással lehet ránk a szoba hőmérséklete, a bútorok elhelyezkedése, a környezet, a színek, a szellőztetés és a zavaró fények is. Az egyik legfontosabb azonban a fekhely, amelyen alszunk. Egy győri székhelyű, 106 éves matracgyártó cég például aktívan dolgozik a hazai alváskultúra fejlesztésén, legfőbb céljuk, hogy a magyar emberek pihentető alvását minőségi termékeikkel elősegíthessék. Ezt a törekvésüket a Magyar Alvás Szövetség immár második alkalommal díjazta 'Alvásbarát termék’ minősítéssel.

A fekvőhelynek, a megfelelő fekvést biztosító matracnak a szerepe vitathatatlan.Sokaknak eszébe sem jut, hogy az alvászavaruk tüneteinek jelentkezésekor a matracukra is gondoljanak. Nemcsak az évekkel korábban vásárolt matrac minőségében következhet változás az idő múlásával, de megváltozhat a testsúly, a test csontozatának az állapota, például a folyamatosan végzett ülőmunka, vagy éppen az intenzív fizikai terhelések következtében módosulások alakulnak ki

– fejtette ki G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

A magyarok többségében nem ismerik fel, ha nyugtalan alvásuk hátterében valamilyen alvászavar vagy alvásbetegség áll. Éppen ezért sokkal jobban oda kell figyelnünk az életmódunk, különösen a pandémia okozta változásokra, valamint az alvást befolyásoló tényezők következményeire, különösen a gyermekek és a fiatalok körében. Ezek a korosztályok ugyanis egyre kevesebbet alszanak, és az alvásuk minősége is romlott, ami pszichéjükben és testi fejlődésükben visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el.