Sokunk reggeli rituáléjának képezi szerves részét a kávé. Ki tejjel és cukorral, ki anélkül fogyasztja, egy elterjedt nézőpont szerint azonban létezik egy alapanyag, amely hozzáadásával a reggeli feketénk az egyik legnagyobb segítséggé válhat a fogyókúrában – természetesen a zsíros hozzávalók, azaz a tej és tejszín elhagyása mellett.

Közeleg a strandszezon, ilyenkor pedig a lehető legtöbben próbálnak formába kerülni. Az edzések és a kellő pihenés mellett rengeteg múlik az étkezésen, sokan pedig szeretnék hinni, hogy léteznek különböző praktikák, amelyek segíthetnek a fogyásban.

Ilyen például a citromleves kávé.

via GIPHY

Bár a koffein energetizáló hatása miatt a kávé segíthet az edzésben, nem mellesleg képes növelni az elégetett kalóriát, ezzel elősegítve a fogyást, nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy citromlével keverve hatékony megoldás lenne a testsúlycsökkentésben.

Kutatások szerint a koffein stimulálja az úgynevezett barna zsírszöveteket, amelyek szerepet játszanak a szénhidrátok és zsírok anyagcseréjében. A koffein ennek a folyamatnak a működését fokozza, ezzel támogatva a fogyókúrát.

Ehhez azonban elég meginni egyetlen csésze kávét.

Bár a citromnak is számos kedvező élettani hatása van, többek között magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt, fokozza a gyomorsavtermelést, ami kávéval vegyítve még intenzívebben jelentkezik. Ha összeöntjük a kettőt, azzal megkockáztatjuk szervezetünk károsodását.

(Healthline)