A világ számos országában, akárcsak nálunk, teljesen természetes, hogy naponta legalább egyszer letusolunk vagy veszünk egy forró fürdőt. Ugyanakkor nem minden nemzetnél számít napi rutinnak a fürdés. Vajon ki cselekszik helyesen?

A zuhanyzásnak köztudottan akadhatnak negatív egészségügyi hatásai. Bár a különböző szappanok és tusfürdők kiválóan alkalmasak rá, hogy segítsenek lemosni a zsíros, olajos szennyeződéseket, természetes lipideket is kivonnak, elősegítve ezzel a bőr kiszáradását. Mindez különösen hangsúlyosan jelentkezik, ha forró víz és erős dörzsölés társul hozzá – írja a HáziPatika.com.

Ez a folyamat azután is folytatódik, hogy megtörölköztünk, a bőrfelszínen maradó nedvesség ugyanis elpárologva tovább fokozza a szárítóhatást.

Hogy ezt elkerüljük, érdemes betartanunk néhány alapszabályt: David Leffell, a Yale Egyetem orvostudományi részlegének bőrgyógyásza szerint kerüljük a túl forró víz használatát és ne tartózkodjunk sokáig a zuhanyzóban.

via GIPHY

Általában a legmakacsabb szennyeződésektől is meg lehet szabadulni három perc alatt

– mutatott rá a szakértő. Hozzátette: szappanhasználatkor elsősorban a hónaljra és az ágyékra kell fókuszálni,  testünk többi részét nem szükséges túl erősen megmosni. Törölközés után fontos, hogy minél hamarabb használjunk hidratáló készítményeket.

A napi zuhanyzással tehát semmi gond nincs, ha közben odafigyelünk bőrünk egészségre. Egyszer-egyszer ugyanakkor bátran el lehet hagyni a rutint, ha testünk tisztasági állapota nem indokolja a fürdőt.