A világ számos helyén párosítják a kávét alkohollal. Itthon a legismertebb kávés italok a kávélikőr, az ír kávé – amelyben whiskey-t öntenek a feketére –, illetve a néhány éve megjelent kávés gyomorkeserű. Ezeken kívül azonban jóval több különlegességgel találkozhatunk, ha idegen földre utazunk.
Caffè corretto
Az olaszok alkoholos itala kikorrigált kávét jelent, a korrekciót valamilyen likőr adja. Leggyakrabban grappával isszák, de előfordul sambucás és brandys verzió is. Általában a rendeléskor kell jelezni, hogy mi hogyan szeretnénk fogyasztani. A rendelési verziók „un caffè corretto alla grappa”, „… alla sambuca”, „… al cognac” vagy „corretto di Spadino” lehetnek.
Carajillo
A spanyolok és számos latin-amerikai ország hasonló italát carajillónak nevezik. Receptje Kolumbiától Spanyolországon át Kubáig változik, az egyetlen hasonlóság, hogy a forró kávéba valamilyen kemény szesz kerül.
Leggyakoribb a rum, a brandy és a mezcal.
Cafe Com Cheirinho
A portugálok szintén készítenek alkoholos eszpresszót, ezt szó szerint “illatos kávénak” hívják.
Pousse-café
A franciák pousse-cafénak vagy café-calvának nevezik egyedi verziójukat, amelyet calvadosszal készítenek.
Kaffekask, Karsk, Kaffekög
A skandináv országokban, történetesen Svédországban, Norvégiában és Dániában a fenti három néven készítik a szesszel megspékelt kávét, melybe házi alkoholos ital és cukor kerül – írja a Földjáró.