Ukrán és magyar artistaképzősökkel közös műsort mutatott be a Fővárosi Nagycirkusz és a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium (BIAK) a cirkuszi világnap alkalmából április 21-én. Az Elkaplak! című előadásra a Művésztelepen került sor.

A cirkuszi világnapot 2007 óta minden év áprilisának harmadik szombatján ünnepeljük, ám ez idén április 21-re tolódott át, mert a Fővárosi Nagycirkusz vendégszeretetét élvező kijevi és harkivi artistaképzősök előbb Monaco-ban léptek fel egy jótékonysági előadássorozaton, amelyet a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál szervezőbizottsága és Stephanie hercegnő támogatott.

Az Elkaplak! című másfél órás előadás előtt a BIAK igazgatója, Kovács Gábor Dénes emlékeztetett rá, hogy az ukrán és a magyar diákok közös produkciója egy üzenet a világ számára:

az elfogadásból, a közös alkotásból és együtt gondolkodásból, az egymástól való tanulásból mindig valami csodálatos dolog jön létre.

A világnap és az azt ünneplő rendhagyó előadás alkalmából Fekete Péter kulturális államtitkár is beszédet mondott. Ehhez a Vendéglátóipari Múzeumtól kért kölcsön egy 1910-ből származó egyensúlyi mérleget.

Időről-időre mérlegre kell tennünk életünk dolgait: ha az egyik serpenyőbe belekerül a gond, a baj, a szükség, akkor a másikba azonnal bele kell tenni a felelősséget, a lehetőséget, a gondoskodást. Milyen jó és példaértékű, hogy vannak közöttünk olyan emberek, akik nem mérlegelnek, ha segítségről van szó. Nem mérlegelt a Recirquel társulata Vági Bencével az élen, nem mérlegelt Vincze Tünde, aki 1 millió forinttal segítette az Ukrajnából menekülőket és nem mérlegelt Kristóf Krisztián, aki átalakította az életét és saját otthonában fogadja az otthontalanná vált menekülőket

– mondta Fekete Péter. Továbbá emlékeztetett, hogy több mint 120 ukrán artista diák él a Fővárosi Nagycirkusszal, immár több mint egy hónapja.

A cirkuszi világnap legfontosabb üzenete az, hogy a cirkuszművészet összetart, nem számít, ki honnan jön és hol áll, szükség esetén segítséget nyújt, támogat és elkap, ha valaki zuhan. 

A műsor első felében a kijevi és a harkivi artistaképzősök csillogtatták meg sokoldalú tudásukat. A cirkuszművészeti produkciók mellett hangsúlyos szerepet kapott a pantomim elemekkel átszőtt tánc-és mozgásművészet. Az előadás második felében a BIAK fiatal tehetségei varázsolták el a közönséget különböző zsánerszámaikkal. 

Az eseményen a magyar diákok átadták ukrán társaiknak a BIAK Szentivánéji Álmodók című jótékonysági darabjának bevételeiből vásárolt kellékeket, hogy zavartalanul folytathassák szakmai tanulmányaikat.

A diákok, tanárok és az Ukrajnában hátra maradt szülők nevében mindenért óriási köszönetet szeretnék mondani. Melegséggel, emberséggel fogadnak bennünket, gondoskodnak rólunk, ételt, szállást és a mindennapokhoz szükséges felszereléseket biztosítanak, emellett különböző programokról is gondoskodnak. De, ami a legfontosabb, hogy a gyerekeink szeretett szakmájukat folyamatosan tudják gyakorolni és fejleszteni

– mondta Momot Svitlana, a harkivi artistaképző művészeti vezetője és színpadi rendezője, egyben az Elkaplak! rendezője.