shutterstock 1187976172

Korlátozásokat hoz a Netflix

2022.04.24. 16:55

A jelszavukat megosztó felhasználókat tervezi valamilyen formában korlátozni a jövőben a Netflix. Egyes helyeken már el is kezdte tesztelni az ehhez szükséges lépéseket.

A streaming-szolgáltató e-heti bejelentése szerint a világon több mint 100 millió háztartásban használnak egy fiókot, amelyet másokkal is megosztanak.

Ez a gyakorlat pedig több milliós bevételkiesést jelenthet a Netflixnek.

Tervei szerint a szolgáltató különdíjat számíthat fel a jövőben azoknak, akiknek a fiókját több személy, több profilról használja a felhasználó otthonán kívül – írja a CNBC cikke alapján a napi.hu.

A Netflix először riasztást küldene azoknak a számlatulajdonosoknak, akiknek a jelszavát más háztartásokban is használják. Ezt követően plusz díjat számítanának fel, ha legfeljebb két, a regisztrációs címen kívüli személynek szóló profilt rendelnek a fiókhoz.

via GIPHY

A funkció tesztelését ezidáig Peruban, Costa Ricában és Chilében kezdték el.

Az árképzés országonként eltérő – Peruban havonta körülbelül 2,13 dollár (796 forint), Costa Ricában 2,99 dollár (1030 forint), Chilében pedig 2,92 dollár (1006 forint) a jelenlegi árfolyamok alapján.

A vállalat azt is lehetővé teszi, hogy a közös jelszót használó emberek átvihessék a személyes profiladataikat egy új fiókba vagy egy alfiókba, így megtarthatják a nézési előzményeiket és ajánlásaikat.

Ha van egy húgod, mondjuk, aki egy másik városban él, és meg akarod osztani vele a Netflixet, az nagyszerű. Nem akarjuk megszüntetni ezt a megosztást, de megkérjük, hogy fizessen egy kicsit többet azért, hogy megoszthassa vele, és így ő is élvezhesse a szolgáltatás előnyeit, de mi is megkapjuk a kieső bevételünket

– mondta Greg Peters operatív vezérigazgató a Netflix eredménytájékoztató telefonbeszélgetésén. Hozzátette: nagyjából egy évbe telik, mire az alszámlás árazást globálisan bevezetik. Ám hogy mekkora bevételt remélnek ebből, arra nem adott választ.

via GIPHY

A Time2Play nevű kutatószervezet felmérést végzett az amerikaiak körében: ha eddig más fiókját használták, ők létrehoznának-e sajátot a korlátozás bevezetését követően.

A Netflix kínálatát ily módon élvezők 80 százaléka nem regisztrálna saját felhasználót.

Hogy a jelenlegi fiókot fizetők közül hányan lennének hajlandók többet fizetni azért, hogy megoszthassák saját felhasználójukat másokkal, arra nem tért ki a kutatás.

Korábban egyébként egyetlen nagy streaming-szolgáltató sem lépett fel a jelszómegosztás ellen. A Netflix reformját annak sikere után fontolhatja majd meg a többi szolgáltató. Ugyanakkor óvatosan kell eljárnia annak, aki úgy dönt, korlátozza a jelszómegosztást, hogy ne lehessen tévesen visszaélőként megjelölni olyan embereket, mint például az ideiglenesen távol élő családtagok.