shutterstock 635990573

Rejtélyes új kór terjed Európában

2022.04.26. 07:00

Már legalább egy gyermek halálát okozta egy új, heveny májgyulladást előidéző kór. Eredete ezidáig ismeretlen.

A betegség mostanra tucatnyi európai országban, illetve az Egyesült Államokban is elterjedt. Az ENSZ szakosított szervezete szerint eddig legkevesebb 169 esetet jelentettek.

A betegség főként fiatalokat érint, akiknek életkora egy hónaptól 16 évesig terjed. Tizenheten közülük májtranszplantációra szorulnak.

Az első esetet Nagy-Britanniából jelentették, ott 114 gyermek fertőződött meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt nem árulta el, hogy a haláleset pontosan melyik országban történt, ugyanakkor az egyre növekvő megbetegedéses esetszám kapcsán azt közölték: egyelőre nem világos, hogy ténylegesen a májgyulladásos esetek megszaporodásáról van-e szó, vagy esetleg a fokozott szűrés miatt derültek ki olyan esetek, amelyek máskülönben észrevétlenek maradtak volna – írja a HáziPatika.com.

Szakértők szerint ezek az új esetek talán egy influenzavírushoz köthetők.

Bár lehetséges, hogy adenovírus áll a háttérben, a vizsgálatok még folynak a betegség okozójának azonosítására

– ismertette a WHO. Hozzátették: ezt a vírustípust legalább 74 páciens szervezetében mutatták ki. A gyerekek közül legalább húsznál koronavírus-fertőzést is megállapítottak.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az érintett országok most fokozott figyelmet fordítanak a gyerekek körében jelentkező májgyulladásos esetekre.