A nagyközönség számára most először látogatható a Szent Márk tér teljes északi oldalát meghatározó, több mint 500 éves épület.

Közel öt éven át restaurálták Velence egyik leghíresebb látványosságát, a Procuratie Vecchie, magyarul a Régi Prokurátus épületét. A munkálatokat a neves építész, Sir David Chipperfield vezette.

A történelmi épület tereinek újragondolása és lépésről lépésre történő rekonstrukciója rendkívül összetett, és egyben hálás kihívás volt, amely ismét megmutatta nekünk az építészet lenyűgöző erejét. Izgatottan várjuk, hogy az épület újból megtalálja helyét a városban, támogatva a lüktető és innovatív Velencét

– fogalmazott a szakember. A Szent Márk szárnyas oroszlánjával fémjelzett Procuratie Vecchie nemcsak a régi fényét nyerte vissza, de új célt és küldetést is adott neki tulajdonosa, a Generali.

Az 500 éves épület társadalmi célú és fenntarthatósági kezdeményezések globális központjaként működik majd.

Ennek megfelelően otthont ad a The Human Safety Netnek, amely a világ 23 országában tevékenykedik a hátrányos helyzetű csoportok és a helyi közösségek támogatása érdekében, önkéntesek és partnerszervezetek közreműködésével.

Az épület harmadik emeletén kapott helyet a „Lehetőségek világa” című kiállítás, amelyet Orna Cohen, a Dialogue Social Enterprise kurátora készített. A tárlat személyre szabott élményt nyújt a látogatóknak a The Human Safety Net céljáról és munkájáról.

A kiállítás segít a látogatóknak, hogy megismerjék saját potenciáljukat, feltárva jellembeli erősségeiket és megláttatva velük a körülöttük lévők legjobb tulajdonságait.

A harmadik emelet szívében egy közös munkatér, a „The Hub” is megtalálható, ahol a The Human Safety Net közösségei, civil szervezeti partnerei, a program kedvezményezettjei és önkéntesek találkozhatnak.

Az épület másik végében található a „The Hall”: egy új, modern előadóterem, amely nemzetközi, fenntarthatósági eseményeknek ad otthont. Illetve olyan témáknak, mint a kora-gyermekkori fejlesztés, nevelés, társadalmi hatás, befogadás és társadalmi szerepvállalás.

Az új főlépcsőt Edoardo Tresoldi olasz szobrász installációja díszíti, az épületben pedig a Generali irodáin túl helyi vállalkozások, kulturális intézmények és alapítványok is helyet kapnak. A projekt az olasz kulturális és turisztikai minisztérium védnöksége alatt áll.

A Procuratie Vecchie épületének megnyitása történelmi jelentőségű mind a helyi, mind a nemzetközi közösségek számára. Ez a világhírű, ikonikus épület a mai napig, öt évszázad után is tükrözi a prokurátorok egyik eredeti küldetését: a rászorulók segítését

– mondta Philippe Donnet, a Generali Csoport vezérigazgatója.