Diákok foglalták el a belgiumi Gent-ben található Gravensteen várát 1949-ben a felszökő sörárak miatt. Bár a történet valóságtartalma kérdéses, egy biztos: akkoriban nemzetközileg is megjelentek a témában újságcikkek.

A középkori vár 1180-ban épült. Eleinte Flandria grófjai laktak itt, később pénzverdeként, börtönként, sőt, pamutgyárként is működött. 1893 ls 1907 között renoválták, ezt követően civilek számára is látogathatóvá vált, turisztikai látványosság lett.

Amikor 1949-ben megugrottak a sörárak, a genti egyetemisták úgy döntöttek, komoly tettre szánják el magukat a változás érdekében:

elfoglalták a várat.

A korabeli újságcikkek szerint összesen 138 diák vett részt a vár bevételében, köztük egy lány is. A fiatalok követeléseket tűztek a mellükre és rigmusokat kántáltak, amiben a sörárakra, a kispénzű diákélet megnehezítése miatt panaszkodtak. Fohászkodtak, hogy tartsák megfizethető és elérhető áron a folyékony kenyeret – írja a Földjáró.

A diákok a rendvédelmi szervek érkezésére is felkészültek: amikor a rendőrök és a tűzoltók a helyszínre érkeztek, az egyetemisták túlérett gyümölcsökkel és zöldségekkel kezdték dobálni őket. A nemzetközi sajtó imádta a sztorit, és természetesen mindenki a diákok oldalára állt.

Az 1949. november 16-ai események óta a nap igazi ünnepnek számít a városban, az egyetemisták rendre megidézik a ’49-es történéseket, zenés-masírozós parádét rendeznek és sört isznak.

A vár egyébként a mai napig látogatható, gyomrában a kínzások múzeuma üzemel.