Vannak, akik húsvét utánra tervezték be a tavaszi nagytakarítást, mondván, a sok vendégeskedés után végre rohanás és idegeskedés nélkül varázsolhatjuk újjá az otthonukat, miközben egy kicsit mi magunk is újjászületünk. Jöjjön 5+ 1tipp, ha ép elmével szeretnénk megúszni az idei nagytakarítást.

A tiszta eszközöknél kezdődik minden

Jelentéktelennek tűnhet, pedig életmentő, ha nem csak a lakást, hanemmagukat a takarítóeszközöket és a gépeket is rendszeresen karbantartjuk.Tisztítsuk meg a porszívó fejét, cseréljük ki a szűrőt, takarítsuk ki amosógépet. Ha hosszúhajúak vagy háziállatok vannak a családban, extránfigyeljünk oda, hiszen a sok haj- és szőrszál eltömíti a szűrőket vagyeldugíthatja a lefolyókat.

Porszívózás és felmosás felsőfokon

A nagytakarítás kihagyhatatlan része a porszívózás, amelynek hangjáthallva az erősebbik nem jellemzően elmenekül a lakásból. Ezt kihasználvaérdemes rászánni az időt, és végigmenni minden helyiségen, nem felejtve aszékek lábát, a kanapét és a legapróbb sarkokat. Nagy segítség lehet egy vezeték nélküli porszívó, így nem kell a zsinórral bajlódni, egyes modellek LED-világítása pedig segít kiszúrni a bútorok alatt rejtőző porcicákat. A kiadós porszívózás után egy gőzfelmosó koronázhatja meg igazán a folyamatot, amelybe csak vizet töltve, környezetkímélő módon, vegyszerek nélkül varázsolhatjuk csillogóra a helyiségeket.

Ép lakásban ép konyha

A legtöbb háztartásban a központi helyiség, és emiatt a legtöbb koszértfelelős terület a konyha, ezért itt évente többször is nagytakarítsunk. Egy jószámot hallgatva kevésbé lesz fájdalmas kisikálni a hűtő aljában maradtételmaradványokat, eltűntetni a tűzhelyen maradt szennyeződéseket, vagy vízkőteleníteni a mosogatót. Sok időt és energiát spórolhatnak az egyremodernebb háztartási gépek is: egyes sütők például már pirolitikusfunkcióval is rendelkeznek – utóbbival magas hőmérsékleten égetgetjük elaz ételt alkotó törmelékeket, így megspórolhatjuk az odaégett zsír órákigtartó vakarását.

Tiszta ablak a tiszta légutakért

Egy világ tud összedőlni az emberben, amikor a frissen tisztított ablakotelmossa az eső, amely valahogy mindig rögtön ablakpucolás után érkezik.Ha mégis belevágunk, akkor nem csak a tiszta ablak látványa vidít majd fel,hanem megelőzzük azt is, hogy az ablak külső rétegein lerakodótt kosz ésporréteg beszálljon a lakásba, kellemetlen tüneteket okozva ezzel. Ha a tavasz beköszöntével a takarítás után is allergiás tünetektől szenvedünk, akkor érdemes beruházni egy légtisztítóra, amely nemcsak javíthatja a beltéri levegő minőségét, hanem jelzi is, ha az épp nem megfelelő.

Szabaduljunk meg a lejárt termékektől!

A tavaszi nagytakarítás kiváló alkalom arra is, hogy megszabaduljunk azévek óta porosodó, lejárt termékektől, legyen az a konyhai szekrénybenfelejtett fűszerkeverék vagy a 25. ajándékba kapott kozmetikum, amineksose vettük hasznát. A szanálással rengeteg helyet felszabadíthatunk, akozmetikumok esetében ráadásul még annak a lehetőségét is kizárjuk,hogy véletlenül a termékek lejárata után használjuk őket, kockáztatva ezzela bőrünk egészségét.

+1 Újítsuk meg a gardróbunkat!

Végre itt a jó idő, a téli bundákra már gondolni sem akarunk, jöhetnek alenge, tavaszi szettek. A nagy ruhatárfrissítés előtt érdemes egy mosástbeiktatni a hónapokig a szekrényekben pihenő ruhákon és egyéb textíliákon.Egy gőzprogramos mosógép áldás ilyenkor, hiszen nem csak a kellemetlenszagokat és a baktériumokat semlegesíti, hanem csökkenti a gyűrődéseketis. Ha a mosás után pedig szárítógépet is használunk, a párás levevő sem rontja majd a lakásban a levegőminőséget.

Forrás: Gorenje