Gladiátor harcok, állatviadalok és kocsiversenyek – többnyire ezekről tudunk, ha arról beszélünk, hogy milyen „műsoroknak" lehettek tanúi az ókori rómaiak. Azt azonban kevesen tudják, hogy a hatalmas épületcsodában tengeri csatákat is eljátszottak.

A nem mindennapi műsort általában különleges események alkalmával tűzték műsorra. A megrendezett tengeri ütközeteket naumachiae-nak hívták, amihez az egész amfiteátrumot feltöltötték vízzel.

A csarnokba az épület alatt elhelyezkedő csatornán keresztül vezették a vizet,

majd különböző csatajeleneteket játszottak el rajta a résztvevők: Cassius Dio történetíró például említi, hogy harcosokkal megrakott hajók csatáztak az arénában, eljátszva a korküraiak és a korinthosziak közötti tengeri ütközetet háromezer szereplővel – írja a Földjáró.

A Colosseumban tartott „showműsor" elődjét még Julius Caesar teremtette meg, aki természetesen vizeken vagy más, építészek által létrehozott hatalmas medencékben rendezett vízi viadalokat Róma körül – ezek voltak az eredeti naumachiae-k.

Az eljátszott ütközetek már abban az időben is hatalmas népszerűségnek örvendtek, több mint 100 évvel később pedig a teljes Római Birodalom területéről érkeztek látogatók, akik sátrakat vertek a város szélére, csak hogy eljuthassanak a Colosseumban tartott tengeri csatákra.

A monumentális épület azután vált alkalmatlanná vízi csaták megjelenítésére, hogy Domitianus, Titus öccse a Colosseum alatti üreges teret úgynevezett hypogeummá építtette át, így két szint jött létre. Ezeket falakkal és folyosókkal a gladiátorok és vadállatok számára létrehozott cellákra és odúkra tagolták, aminek következtében nem lehetett többé ezt a teret vízzel elárasztani. Mielőtt azonban véghez vitette volna az átépítést, ő rendezte meg az utolsó vízi viadalt.