Űrrakéta állomásozik hazánkban jövő péntekig. A SpaceBuzz Hungary nevű edukációs program keretében 21 magyar iskola 1500 tanulója vehet részt egy virtuális valóság alapú űrutazásban.

A SpaceBuzz VR-rakétája elsőként Budapesten állomásozott május 1-ig. A fedélzetre a Velvet újságírója is ellátogatott, hogy személyesen tapasztalja meg a főként gyerekek számára létrehozott szerkezet nyújtotta élményt.

André Kuipers holland asztronauta kezdeményezésére született meg a projekt, amelynek célja, hogy a fiatal korosztályban felébressze a Földért való tenni akarást. Az űrhajósok esetében megfigyelhető az úgynevezett áttekintő hatás, amelyet egy olyan tapasztalatként írnak le, amely megváltoztatja a bolygó és a rajta élő emberiség nézőpontját. Aki látta a Földet az űrből, az utána mélyebben megérti a földi élet összefüggéseit, nő a környezetért való felelősségtudata, és fokozottan részt vesz a Föld megmentésére irányuló kezdeményezésekben. Kuipers is így tett a SapceBuzz megalkotásával. Kutatások szerint a 10 és 12 év közötti korosztály agya reagál a legjobban egy hasonló élményre, amelyet a modern technológia eszközeivel, virtuális valóság útján már mi is biztosítani tudunk a projektnek köszönhetően, innen, a Földről

– magyarázta a Velvetnek Renée Koppens, a SpaceBuzz tartalomgyártásért és közösségi médiáért felelős holland vezetője.

Az űrrakéta május 2-től a borsodi Hernádnémetiben várja a programra regisztráló diákokat és kísérőiket, ezt követően Hódmezővásárhelyen, majd Zánkán állomásozik a gépezet. Mielőtt azonban „űrutazásra" indulnának, a tanulóknak egy 12 „küldetésből” álló, szórakoztató feladatokkal teli leckesorozatot kell teljesíteniük, ezzel felkészülve a virtuális misszióra. A tanulás során különféle ismereteket szerezhetnek a Földről és annak klímájáról, a világűrről és a Naprendszerről, a minket körülvevő élő- és élettelen környezetről, és legfőképp arról, mit tehetnek annak érdekében, hogy megőrizzék bolygónk értékeit a következő nemzedékek számára.

A fiatalok körében egyre kisebb az érdeklődés a természettudományok iránt, holott a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai készségek fejlesztése kulcsfontosságú az emberiség jövőjének szempontjából. A cél, hogy új nagyköveteket szerezzünk a bolygónknak, egy olyan új nemzedéket, mely képes jobban értékelni az otthonául szolgáló Földet és tudatos azzal kapcsolatban, hogy mi mindent tehet a hétköznapokban a környezet megóvása érdekében

– fejtette ki Zentai István, a SpaceBuzz Hungary alapítója.

A 14 perces élményutazások során a diákok fizikálisan is átélhetik a kilövés élményét a mozgó székeknek köszönhetően, valamint a gyakorlatban is megtapasztalhatják a tanultakat, illetve egyéb érdekes tényeket is megtudhatnak a Földről. Mindeközben átélhetik a már említett „overview” érzést, az „űrből" lenézve a Kék bolygóra.

A látvány már ilyen fiatalon ráébresztheti őket, hogy meg kell védenünk a Földet. Inspirálnunk kell a tanulókat, hogy felelősségtudatos felnőttekké váljanak. Később reméljük, más közönségre is kiterjeszthetjük a projektet, de az elsők a gyerekek, hiszen ők jelentik a jövőnket.