Nemcsak a háborúban közvetlenül érintett országokat, hanem a környező területeket is kerülik a turisták február 24., a konfliktus kitörésének napja óta.

Lettország, Észtország, Litvánia, Finnország: bár előbbi három közülük NATO-tagország, ezeket a területeket is kerülik az utazók, akárcsak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetén kívüli finneket.

A Lett Szálloda- és Étteremszövetség ügyvezető igazgatója, Santa Graikste azt nyilatkozta, hogy a becslések szerint a szállodafoglalások mintegy hatvan százalékát törölték. Bár mostanra ez a tendencia leállt, továbbra sem jósolnak növekedést, sem azt, hogy sikerül teljesíteniük az év elején előrevetített várakozásokat.

Akkor még úgy tűnt, hogy a 2019-es évet is meghaladhatja a turisták érdeklődése, a háború azonban beleszólt, és mind a távolabbi, mind a közelebbi régiókból érkező turisták óvatossággal tekintenek Lettországra

– mondta.

A litván Szálloda- és Étteremszövetség ügyvezető igazgatója, Egle Lizaity szerint Litvániában is számos szállodai foglalást töröltek. Ezeknek a többsége Németországból, az Egyesült Államokból és Ázsiából érkezett.

Az ágazat képviselői most nem jósolnak hosszú távra, csak néhány hétre látnak előre.

Arra számítunk, hogy a szállodaszektor növekedése idén kevésbé lesz gyors, mint 2021-ben volt, valószínűleg többé-kevésbé a tavalyi szinten marad.

Észtországnak a többi balti államhoz hasonlóan szintén törlési hullámmal kellett szembenézniük, a helyzet azonban már ott is javul – írja a Roadster.hu.

Heli Mäki-Fränti, a Finn Utazási Iparszövetség ügyvezető igazgatója elárulta, a háború kitörése óta Finnország sem vonzó célpont, ám a helyzet ott is kezd javulni. A Visit Finland igazgatója, Kristiina Hietasaari szerint is fellendült Finnországban a turisztikai szektor, különösen a tavaszi és nyári utazási szezont tekintve.

Az ágazatot ugyanakkor továbbra is bizonytalanság fenyegeti, hiszen a háború még mindig dúl, Finnország pedig egyelőre még nem a NATO-hoz sem csatlakozott.