Egy teljesen érintetlen, kék színű római üvegtálra bukkantak egy zöldprojekt-ház építkezésén a holland Nijmegen városában. A műtárgy készítésének idejét 1800-2000 évre becsülik.

A szóban forgó település Hollandia legrégebbi városa, a német határtól nagyjából 10 kilométerre található. Itt kezdtek bele egy zöld lakópark építésébe, ám a törvényeknek megfelelően a területen előbb ásatást végeztek. Szinte borítékolható volt, hogy értékes leletekre bukkannak, hiszen két évezrede itt katonai táborokat létesítettek.

A munkálatok során a régészek sírokra, kutakra, ékszerekre és egy teljesen hibátlan, gyönyörű állapotban lévő kék színű tálra bukkantak.

Kitűnő állapota miatt először azt gondolták, hogy Köln vagy Xanten település egy üvegkészítő műhelyének maradványaira találtak rá, ám később kiderült: a tál is az egykori Római Birodalomból származik és valószínűleg kereskedelmi úton jutott el északra – írja a Földjáró.

A gyönyörűen megmunkált tál bordázott függőlege csíkmintás, tetején vastagabb peremmel. Pepijn van de Geer, az ásatás vezetője szerint a színét a fém-oxid adja, a csíkmintát még némileg folyékony állapotban húzhatták bele.