Kevesebb albérlet közül válogathatnak, így pedig a pénztárcájukat is szélesebbre kell nyitniuk a leendő, kiadó lakást kereső egyetemistáknak. A legolcsóbb ajánlatokra már mind lecsaptak az elmúlt időszakban.

A korábbi évekhez képest nehezebb helyzetben lesznek a most érettségiző és szeptembertől a felsőoktatásba tartó vagy munkába álló diákok, akik albérletben gondolkodnak - derül ki az ingatlan.com friss összeállításából, amelyből pontosan kiderül, hogy mennyiért lehet ma lakást bérelni, hogyan alakult a kínálat az utóbbi egy évben és milyen hozamokat biztosít a lakáskiadás.

Kiugró drágulás

Budapesten május közepén már 175 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami jelentős, 35 százalékos emelkedést jelent egy év alatt. A nyugat-magyarországi megyeszékhelyeket 120-135 ezer forintos, a kelet-magyarországiakat pedig 100-120 ezer forintos átlagos havi bérleti díj jellemezte. 

Túlzás nélkül durva áremelkedés látható az albérletpiacon. Budapesten áprilisban még 170 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, egy hónappal később pedig már 175 ezer forintot tett ki, ami 3 százalékos drágulást jelent. A bérleti díjak országos emelkedése részben azzal magyarázható, hogy sokkal szűkebb lett a kínálat. Egy évvel ezelőtt még országszerte 20 ezer lakást kínáltak kiadásra a tulajdonosok, idén viszont alig több mint 10 ezer albérletből lehetett válogatni, ami 49 százalékos visszaesést jelent

– fejtette ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

via GIPHY

Lejtőn a hozamok

A lakásdrágulások ütemének lassulása mellett egyre csökkennek a bérleti díjból elérhető hozamok. Míg a 2015-ös lakáspiaci boom kezdetén a kiadásból elérhető jövedelem 8,77 százalék volt Budapesten, a megyeszékhelyeken pedig meghaladta a 9 százalékot, a fővárosban most 4,75 százalék, a megyeszékhelyeken pedig átlagosan 5,22 százalék a bérbeadásból várható bruttó hozam.

Budapesten jelenleg a X. kerület a legjövedelmezőbb 5,82 százalékos átlagos hozamma. A megyeszékhelyek esetében Salgótarjánban a legjobbak a hozamkilátások 8,3 százalékkal.

Kérdéses a jövő

Amennyiben a hozamszintek csökkenése miatt a jövőben nem lesz elég vonzó befektetés a lakáspiac, tovább csökkenhet a megfelelő mennyiségű és megfizethető árú albérletek száma, ami a bérlőket is kedvezőtlenebb helyzetbe hozza, ezzel tovább rontva a leendő egyetemisták lehetőségeit.