A nagybevásárlások végeztével szinte minden alkalommal fejtörést okozhat, hogy hogyan rendezzük át a hűtőszekrényünket, mit és hova tegyünk, hogy minden beférjen. Ugyanakkor nemcsak az számít, hogy mindennek legyen helye: a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint az sem mindegy, milyen terméket milyen polcra teszünk.

A jól szervezett hűtő elengedhetetlen annak érdekében, hogy megelőzzük a különböző baktériumok elburjánzását az ételeinkben. Többek között emiatt fontos az optimális, 3 és 5 Celsius-fok közötti hőmérséklet biztosítása is, ám az sem mindegy, hogy milyen terméket milyen szinten hűt le a gépezetünk.

Ezzel a Jóbarátok című sikersorozatból ismert Ross Geller is tisztában volt, aki az ötödik évad egy ikonikus jelenétben átrendezte Chandler hűtőszekrényét. Na, az ő gondolatmenetét semmiképp sem érdemes megfogadni, ugyanakkor érdemes a következőképpen újragondolni a hűtött ételeink elrendezését:

Felső polc

Itt olyan fogyasztásra kész élelmiszereket célszerű tartanunk, amelyek nem igényelnek további hőkezelést, főzést. Ilyenek például a felvágottak vagy a maradékok.

Középső polc(ok)

Ide rendezzük a tejtermékeket, például a kemény sajtokat és joghurtokat. Ha a tojást hűtőben tároljuk, azt is érdemes a saját dobozában a középső polcok valamelyikén tartani, itt ugyanis mindig egyenletes a hőmérséklet.

Alsó polc

Ez a hűtő leghidegebb része, ezért itt tároljuk az elkészítésre váró nyers húst, halat. Ezeknek a termékeknek azért is fontos a legalsó polcon való tárolása, mert ezzel elkerülhetőek a hús- vagy hallé lecsorgásából adódó keresztszennyeződések a csomagolások sérülése esetén.

via GIPHY

Fiókok

Ez a zöldségek, saláták és gyümölcsök helye, de friss fűszernövények tárolására is megfelelőek. A legtöbb gyártó esetében a legalsó fiók frissentartó rekeszként funkcionál, amely sok esetben külön szabályozható és megfelelő páratartalmat biztosít a zöldségek és gyümölcsök számára.

Az ajtó polcai

A hűtőajtó rendszeres nyitogatásának eredményeképpen ez a gép legmelegebb része. Éppen ezért itt olyan termékeket érdemes tárolni , amelyek természetes tartósítószert tartalmaznak, mint például az üdítők, lekvárok és befőttek. Ezen felül a vajnak és a puhább sajtoknak is itt a legmegfelelőbbek a körülmények.

Bár hagyományosan az hűtőajtóban található a tojástartó rekesz, a hőmérsékletingadozás nem tesz jót a tojásoknak, illetve a sok rázkódás is rontja azok minőségét. 

A különböző élelmiszerek helyes tárolása nemcsak a baktériumok elburjánzásának megelőzésében segít, hanem az ételek megmentésében is. Egy 2012-es EU-s kutatás szerint az ételhulladék mintegy 53 százaléka háztartásokból származik. Ha azonban módszeresen pakoljuk meg a hűtőszekrényünket és rendszeresen ellenőrizzük a tartalmát, még idejében a kezünk ügyébe kerülhetnek a lejárat közeli termékek, így pedig csökkenthetjük a háztartási hulladék mennyiségét, ezzel együtt a havi, élelmiszerre fordított kiadásainkat.