Több mint két éve, hogy berobbant a koronavírus okozta világjárvány. Magyarországon ez idő alatt közel 2 millió fertőzöttet diagnosztizáltak, a világon ez a szám összesen 519 millió, míg a halálesetek száma 6,26 millióra rúg. Sokan a felépülő betegek közül hazánkban is poszt-COVID szindrómában, a fertőzés hosszútávú hatásaitól szenvednek.

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a koronavírus-fertőzésben megbetegedett emberek jelentős része szövődménymentesen felépül, körülbelül 10-20 százalékuknál különféle közép- és hosszú távú hatások jelentkeznek. Ezeket a közép- és hosszú távú hatásokat együttesen poszt-COVID szindrómának nevezzük, melyeket alapos, átfogó vizsgálatokkal a betegség után érdemes feltérképezni a mielőbbi teljes gyógyulás érdekében.

A különböző szövet- és szervkárosodások, valamint a szövődmények tünetmentes fertőzés esetében is előfordulhatnak, így a fertőzést követő kivizsgálás alapvető fontosságú.

Az egyik biztosítótársaság ingyenes poszt-COVID szűrőcsomagjaihoz köthetően 611 kiegészítő szakorvosi vagy diagnosztikai vizsgálat elvégzése vált indokolttá,

legtöbb esetben a hasi ultrahang.

via GIPHY

Ezt a vizsgált személyek 25 százalékának kérte a kezelőorvosa, míg kiegészítő laborvizsgálatokat a betegek 18 százaléka számára javasoltak. A páciensek egy részén további kardiológiai, tüdőgyógyászati, fül-orr-gégészeti, szemészeti, illetve gasztroenterológiai vizsgálatokat végeztek.

Ezek a hazai adatok megerősítik azokat a nemzetközi eredményeket, amelyek alapján a koronavírus-fertőzésen átesettek felénél emésztőrendszeri vagy egyéb szervi elváltozások, panaszok alakulhatnak ki. Ha fáradékonyságot, levertséget, szapora szívdobogást, fejfájást, alvászavart, ízületi- vagy izomfájdalmat, köhögést, nehezebb légvételt, hőemelkedést, esetleg egyéb más, nem specifikus tüneteket tapasztalunk, mindenképp érdemes poszt-COVID szűrést csináltatnunk.