Épphogy csak elkezdte kiheverni a hazai és a nemzetközi turizmus a koronavírus-járványt, idén már az orosz-ukrán konfliktus és az egyre magasabbra szökő árak borzolják az utazni vágyók kedélyeit. Ennek következtében a legtöbben óvatosak, így határon túli úti célt is kevesebben választanak.

A Generali Biztosító reprezentatív kutatásban kérdezte a hazai lakosságot arról, mit terveznek az idei vakációszezonra. A válaszadások alapján a megkérdezettek közel 60 százaléka szinte biztosan eltölt néhány napot egy belföldi üdülőhelyen, ötödük hazai és külföldi kiruccanást is tervez, ugyanakkor 47 százalék egyáltalán nem lépi át a határt idén.

Az adatok szerint tehát mindössze a magyarok fele gondolkodik külföldi úti célban, közülük is főként a Budapesten és a nagyobb városokban élők, valamint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők.

A korosztályok közül a 30 év alatti fiatalok körében a legkiugróbb az utazási kedv, őket az 50-es, 60-as éveiket taposó magyarok követik. Az idősebbek elsősorban a nyugalmasabb fürdőhelyeket és wellness-létesítményeket keresik, a legfiatalabbak a mozgalmas, kulináris élményeket kínáló helyeket, míg a 30-39 éves korosztály a gyermekbarát környezetet.

via GIPHY

Összességében továbbra is a Balaton a legnépszerűbb hazai turisztikai célpont, a magyarok 36 százalékának jut először eszébe a magyar tenger. Ezt szorosan követik a wellness-központok és gyakorlatilag bármilyen vízközeli úti cél. A hegyvidéki kikapcsolódások is egyre felkapottabbak, valószínűleg a nyugodtabb, kevésbé forgalmas lokációjuk miatt. A megkérdezettek 15 százaléka szerint ugyanakkor mindegy, hogy hová jut el az idei vakációszezonban, az egyetlen szempont a kedvező árfekvés

– árulta el a felmérés további részleteit Szikszai József, a Generali kárrendezési vezetője.

Hogy külföldre idén miért nem merészkednek többen, annak az anyagi körülmények mellett egyéb okait is feltárta a kutatás. A megkérdezettek 82 százaléka a saját és családjuk egészségét veszélyeztető hirtelen megbetegedésektől és balesetektől tart, valamint azok is jobban féltik a pénzüket, akik megengedhetnének maguknak egy külföldi vakációt. Ötvenhárom százalék kifejezetten tart attól, hogy a szabadnapok és a befizetett összegek pocsékba mennek a rossz időjárás miatt.