Járjunk szinte a világ bármely pontján, lépten-nyomon különböző stílusú egyházi építményekbe botlunk. A legmonumentálisabbak a 12. és 15. század között épült gótikus kegyhelyek, amelyeknek elengedhetetlen elemei a vízköpők. Néhány szobor azonban nem szokványos formákat öltött...

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy valamilyen furcsa misztériumról vagy időutazásról van szó, le kell szögeznünk: ezek a nem mindennapi vízköpők átépítések, felújítások során kerültek az épületekre, azóta is rengeteg turistát vonzanak. Az első meghökkentőbb alkotás a skóciai Paisley városában található apátság homlokzatán elhelyezkedő szobor,

amely A nyolcadik utas: A halál című 1979-es Alien-film idegenjét formázza.

A templomot a ’90-es években újították fel, ám hiányzott róla egy vízköpő, amelyet pótolni kellett. A 12. századi apátságot végül ezzel a munkával modernizálta a munkálatokat végző mesterember.

Az extrém vízelvezetők sorát erősíti a washingtoni katedrálist őrző Darth Vader, amely valamikor a ’80-as években került az épületre. Az intézmény egy rajzos-faragóversenyt hirdetett az országban, a harmadik helyezett pedig egy bizonyos Christopher Rader lett, aki Darth Vader fejét tervezte meg.

Jutalmul a Star Wars főgonosza felkerülhetett a katedrális észak-nyugati tornyára.

További nyertesként avattak még egy mosómedvét, egy fogszabályzós kislányt és egy feltűnően nagyfogú férfi, amelyek szintén helyet kaptak a katedrálison.

Az angliai Newcastle városában a Dean Streeten található Cathedral Buildings épületegyüttes egyik kapuja fölött egy fekete, vámpírfogas, nagyfülű nyúl vizslatja az utca népét.

A vámpírnyúl szintén egy modern felújítás következtében kapta mostani fizimiskáját.

A rémisztő rágcsáló eredetileg fehér volt és kisebb fülekkel bírt, ám azok megrongálódtak és az új érzékszervek sokkal nagyobbra, már-már denevérszerűre sikerültek. A szobrot többször átfestették, jelenleg feketében pompázik, ami kifejezetten rémítő küllemet kölcsönöz neki.

Az európaik számára tán legismertebb kegyhely, a firenzei Santa Maria Del Fiore dóm egyik vízköpője egy felbőszült bika fejét formázza. Készítésének körülményeit kétféleképp ismeri a szóbeszéd. Az egyik történet szerint így szerettek volna tisztelegni az építészek a haszonállatok előtt, amelyek segédkeztek az építkezésben.

A másik történet a dóm egyik kőműveséről szól, aki belehabarodott egy, a téren lévő üzlet vagyonos kereskedőjének a feleségébe, ám a viszonyra hamar fény derült. A férj nyilvános tárgyalásokat kért, hogy lejárassa feleségét és a munkásembert, aki válaszul megalkotta a bolt irányába tekintő dühös bikafejet, ezzel minden nap emlékeztetve a kereskedőt, hogy valójában kit szeretett a felesége. 

A bikafejet ábrázoló vízköpőről ide kattintva talál képet.

(Földjáró)