A modern világból származó ingerek nem is gondolnánk, hogy mekkora hatást gyakorolnak a kisgyerekek lelki világára. A rohanó mindennapok, a digitalizáció nyomán létrejövő felszínes kapcsolatok miatt kevésbé tanulnak meg megbirkózni az árnyaltabb érzelmekkel, amelyek megélését nagyban segítheti a klasszikus zene.

Már-már elcsépeltnek hatnak azok a filmbéli jelenetek, amikor Mozartot vagy Haydn-t hallgattatnak a kismamák a magzattal úgy, hogy hasukra helyezik a fejhallgatót. Ugyanakkor nem megkérdőjelezhető a klasszikus zene már magzati korban kifejtett pozitív hatása, amelyet szakirodalmak is elismernek.

Gyermekkorban szintén számos előnye van a komolyzenének, amit Szinetár Dóra a saját bőrén is tapasztalt.

Nekem a klasszikus zene is az életem része kicsi gyerekkoromtól kezdve, így a saját bőrömön tapasztaltam, milyen csodás, amikor egy-egy »komolynak« titulált zeneműről kiderül, hogy mennyire vidám és játékos

– mesélte a színésznő, aki saját gyerekeit is nyitottságra neveli.

Nálunk tökéletesen megfér egymás mellett egy népdal, egy pop-sláger, meg egy operaária. Így a saját családomban is látom, mennyit tud adni egy-egy klasszikus mű a felnövekvő generációnak.

Szinetár Dóra a Danubia Zenekar Kalandra Fül Fesztiváljának néhány komolyzenei produkciójában is közreműködik május 28-án és 29-én. A gyerekek komolyzenei fejlődését, a dallamok családdal közös megélését segítő, európai szinten is kuriózumnak számító klasszikus zenei esemény immár harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat az óvodás és kisiskolás korosztály számára.

Amikor a gyerek a zenére a mozog, fejleszti a mozgáskoordinációját, ha pedig visszatapsolja a ritmust, a koncentrációs és a tanulási képessége fejlődik. Ha gyermekünk jól tudja visszaadni a ritmust, sokat fejleszti az emlékezetét, ami elengedhetetlen a tanuláshoz is. Ezáltal majd jobban fogalmaznak és számolnak fejben, de javul a szövegértésük is

– fejtette ki Jávori Ildikó pszichopedagógus, aki a zene hangulatának lélektani hatására is rávilágított.

Kevésbé érzelemgazdagok a gyerekek manapság; habár alapérzelmeiket ki tudják fejezni, de az érzelmek árnyalatát már kevésbé. A klasszikus zene finomságaival azonban meg tudják élni azokat. Ha több fajta zenét ismernek, legyen az vidám, szomorú, diadalmas, az nagyban segít problémáik megfogalmazásában és megélésében, illetve levezetésükben is. A finomabb dallamok a relaxációt is támogatják, ami mentálhigiéniás szempontból az egyik legfontosabb a mai felgyorsult világban.