Eddig a különböző háztartási vegyszerek egészségre és környezetre gyakorolt hatásait, valamint a termékekben található kemikáliákat ellenőrizhették a vásárlók a Tudatos Vásárló nevű mobilalkalmazáson, amelynek funkciója a pálmaolajat tartalmazó, fairtrade, vegán és bio árukra is kiszélesedik  május 14-étől.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének alkalmazását 2021-es élesedése óta ezidáig 10 ezren töltötték le, hogy segítségével megtudják egy adott tisztítószerről, hogy annak használatával mennyit ártanak maguknak, a családjuknak és a Földnek.

Az alkalmazásban ezentúl nemcsak a vegyszerek, hanem a pálmaolajjal készült, a vegán, illetve a bio termékek összetételét is ellenőrizhetik, valamint kiszűrhetik a méltányos kereskedelemből származó árucikkeket a felhasználók. A funkciók kiszélesedésével pedig az eddiginél is környezetbarátabb bevásárlólistát készíthetnek. 

Májustól csaknem 300 élelmiszeripari termék kap pálmaolajmentes, Fairtrade, vegán és bio minősítést.

via GIPHY

A termékfrissítést a május 14-i Fair Trade világnapra időzítette az Egyesület. Az alkalmazás funkcióinak kiterjesztése hatalmas lépés, a pálmaolaj piacát ugyanis évek óta vitatják a környezet- és állatvédők. Bár olcsósága miatt előszeretettel alkalmazzák az élelmiszer- és szépségiparban, egyre nagyobb földterületeket sajátítanak ki az ipari termelés miatt, ezzel veszélyeztetve az adott régió biodiverzitását.

A méltányos kereskedelemből származó, úgynevezett fairtrade termékek szűrése is lényeges frissítés, az ilyen árucikkek vásárlásával ugyanis a kizsákmányoló kereskedelem ellen léphetünk fel. A fair trade alapelve, hogy a résztvevők a világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg, amely valóban fedezi a termelők befektetett munkáját. A vásárlók ezeknek a termékeknek a megvásárlásával hozzájárulnak az etikus termeléshez, ezzel csökkentve a mezőgazdasági munkások kizsákmányolását és a gyermekmunkát.