Máig nem tért magához a turizmus a koronavírus-járvány 2020-as berobbanása óta. Szakértők szerint pedig még jó ideig nem éri el a 2019-es szintet.

Bár több trendelőrejelzés arról szól, hogy idén az utazókat már semmi sem állíthatja meg, egyes tényezők, mint például Európában az orosz-ukrán konfliktus, visszavethetik az utazási kedvet.

A Global Data új kutatása szerint a globális utazási ágazat teljesítménye várhatóan csak 2025-re éri el a 2019-es szintet.

A tanulmány eredményei alapján idén a nemzetközi utazások a járvány előtti mennyiségnek mindössze hatvannyolc százalékát érik el, míg jövőre várhatóan nyolcvankét, 2024-ben pedig kilencvenhét százalékra emelkednek, 2025-ben pedig egy százalékkal már meg is haladhatják a pandémia előtti szintet.

A jóslatok szerint ekkorra másfélmilliárd külföldi úttal lehet számolni.

Az utazási hajlandóság ugyanakkor területeként változóan alakul majd a kutatás szerint. Legelőször várhatóan Észak-Amerika tér majd magához, az onnan érkező globális foglalások már 2024-ben két százalékkal meghaladhatják a 2019-es számokat. Az európaiak ezzel szemben még 2025-ben sem lesznek képesek a 2019-es szint megugrására, habár 98 százalékos értékkel mondhatni teljesen felocsúdnak a járvány és a háború okozta pangásból.

(Roadster)