Míg huszonévesen „a legyet is röptében”, addig 50 fölött többnyire már csökken a potenciál a férfiak esetében. A nőket tekintve nem egyszer ekkor jön csak meg a kedv igazán, ám esetükben sokkal több mindentől függ a libidó mértéke.

A szexuális vágyért elsősorban a nemi hormonok szintje a felelős, ami az idő előrehaladtával fokozatosan csökken. Ugyanakkor a libidót tekintve sok esetben közrejátszik az éppen aktuális pszichés, szociális és fizikai állapot, így kortól függetlenül is adódhatnak problémák. 

A 20-as évek

Az ebben a korosztályban lévő férfiak esetében jellemzően magas a tesztoszteron szintje, aminek köszönhetően a nemi vágyuk is az egekben jár. A tapasztalatlanság miatt ugyanakkor sokakat szorongással tölthet el a szex gondolata, ennek következtében pedig merevedési zavar alakulhat ki.

Átalánosan a 20-as éveikben járó férfiak 8 százaléka számol be ilyen problémáról.

Bár a nők a szakemberek szerint ebben az időszakban a legtermékenyebbek, a tapasztalatok azt mutatják, hogy nemi vágyuk a fogamzóképességük csökkenésével párhuzamosan nő a húszas éveik végén.

A 30-as, és a korai 40-es évek

Ugyan a férfiak esetében a tesztoszteron szintje 35 éves kor körül évi egy százalékkal csökkenni kezd, a nemi vágyuk jellemzően ebben a korban is erős marad. Ezzel szemben a munka, a család és az egyéb kötelezettségek okozta stressz befolyásolhatja érdeklődésüket a szex iránt.

via GIPHY

A nőknél ebben az életszakaszban lehet a legerősebb a nemi vágy.

Egy, a webMD által említett kutatás eredményei szerint a 27 és 45 év közötti nők gyakrabban fantáziálnak a szexről, mint a fiatalabb és idősebb társaik. Emellett a vizsgálat résztvevői többet is szexeltek, és nagyobb valószínűséggel bújtak ágyba a partnerükkel a kapcsolat korai szakaszában – írja a HáziPatika.com.

50 éves kor felett

Jó fizikai és mentális egészség esetén a férfiak 50 fölött is önfeledten élvezhetik az intim együttléteket, habár a kor előrehaladtával egyre nagyobb valószínűséggel alakul ki merevedési zavar. A problémáért ugyanakkor bizonyos egészségügyi problémák, valamint az ezek kezelésére szedett gyógyszerek is felelőssé tehetők.

A nők ebben az életszakaszban jellemzően jobban érdeklődnek a szex iránt, többek között annak köszönhetően, hogy már nem kell a teherbeesés miatt aggódniuk, valamint felszabadulnak a mindennapos anyai feladatok alól, miután a gyerekek ekkorra már kirepülnek a fészekből. Az újból felszínre törő libidónak egyedül a menopauza negatív velejárói szabhatnak határt, mint az ösztrogénszint csökkenése, a hüvelyszárazság, a hőhullámok, a szorongás, a súlygyarapodás és az alvászavar.

Terhesség és szülés

Bármilyen korban következik be ez az időszak a nők életében, a terhesség alatti - különösen a második trimeszterben tapasztalható - hormonváltozások egyénenként másképp befolyásolják a nők szexuális étvágyát. Míg egyesek esetében kifejezetten megnövelhetik a libidót, másoknál ennek pont az ellentéte történik.

Emellett befolyással lehet a szexuális életre a kismamák azon félelme is, hogy az együttlétekkel árthatnak a magzatnak, míg szülés után a szoptatás, a gyermeknevelés és az ehhez kapcsolódó egyéb feladatok szeghetik a nők kedvét a szexhez.