A koronavírus megjelenése és a járvány miatti karantén bevezetését követően az emberek négy fal közé szorultak. Ennek következtében felértékelődött minden olyan pillanat, amit a szabadban tölthettek, ez pedig az ingatlanpiac alakulására is hatással volt.

Az ingatlan.com legfrissebb, több mint 130 ezer hirdetés alapján végzett elemzése szerint

soha nem látott érdeklődés alakult ki az erkélyes társasházi lakások iránt.

„Bár a járvány már enyhülni látszik, a hatásai tartósnak látszanak. A pandémia során a kertes házak iránti kereslet jelentősen nőtt és az erkélyes társasházi lakások is jóval népszerűbbek lettek: 2019-ig 1000 darab erkély nélküli hirdetésre még több érdeklődés érkezett, mint ugyanennyi erkélyesre. A covid viszont fordulatot hozott az országos keresletben. 2020-ban 7 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés az erkéllyel rendelkező lakásokra, 2021-ben pedig 5 százalékos fölényben voltak

A hasonló méretű, beosztású, azonos helyen és egyforma áron kínált lakások esetében inkább az erkélyest választották a vevők. Ma viszont már a többi paramétertől függetlenül is kifejezetten többen keresik ezeket

– fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

via GIPHY

A kereslet növekedésével értelemszerűen ezeknek az ingatlanoknak az ára is megugrott, ám a fokozott népszerűség főként a Budapesten található erkélyes lakások árváltozásában mutatkozott meg.

Míg ezeknek az átlagos négyzetméterára 2022-ben 901 ezer forintot tett ki, addig az erkély nélkülieket 879 ezer forintért hirdették a fővárosi tulajdonosok. A balkonnal rendelkező ingatlanok esetében a drágulás is nagyobb mértékű volt: egy év alatt 15,3 százalékkal nőttek az áraik, miközben az erkély nélküli lakásoké „mindössze" 12 százalékkal.

A megyei jogú városok piacán más a helyzet, ott az erkélyes lakások még olcsóbbak a többinél. Átlagos négyzetméteráruk 527 ezer forint volt, ezzel szemben az erkély nélküliek 535 ezer forintos átlagárral szerepeltek a piacon. Az országon belül ugyanakkor tekintélyes különbségek vannak: a veszprémi és debreceni erkélyeseknél 745 ezer, illetve 662 ezer, szegedi társaiknál 583 ezer forint a négyzetméterár, miközben Szekszárdon 400 ezer forint alatti összegről van szó, Salgótarjánban pedig 232 ezerről. Az ingatlan.com szakértői szerint a Budapesten kívüli nagyvárosok esetében azért sem kell többet fizetni az erkélyes lakásokért, mert a zöldebb környezetre vágyók ott nagyobb arányban és olcsóbban találnak kertes házakat a kínálatban.