Ki ne emlékezne Matt Damon alakítására, akinek karaktere a Mentőexpedíció című filmben burgonyát termesztett a Marson? Ennek életbeli megvalósítása felé tett egy lépést a tudomány, amikor szakemberek Holdról hozott talajban, pontosabban regolitban sikeresen kikeltettek egy növényt.

A mintákat még a Neil Armstrong parancsnoksága alatt indított Apollo-11, illetve később az Apollo-12 és 17 küldetésekről hozták haza az űrhajósok a Földre. A regolitot 1969, illetve 1972 óta őrizték, nemrégen pedig a Floridai Egyetem kutatói sikeresen elültették benne a „lúdfű" nevű növényt.

Csupán két nap kellett hozzá, hogy a mag kihajtson.

A regolit mellett a mi bolygónkról származó földbe is bújtattak néhány magot, hat nap után pedig arra lettek figyelmesek, hogy a Holdról származó mintából kinőtt növények sajnos gyengébbek, kevésbé pigmentáltak lettek. 

Ugyanakkor a későbbi expedíciókból származó mintákból kikelt lúdfű színe már néhány árnyalattal erősebb lett.

A kutatás talán kikövezi az utat az emberiség Naprendszeren belüli migrációjának lehetőségéhez, hiszen az eredmények azt mutatják, hogy lehet esély oxigén- és élelmiszertermelésre egy idegen bolygón.

A következő évtizedben a NASA Artemis programja lefekteti egy kolónia alapjait a Hold felszínén azzal a céllal, hogy megerősítse mélyűr-rendszereit és műveleteit egy későbbi, már emberekkel indított Mars-expedícióra.

(Northfoto/Földjáró)