Világszerte folyamatosan nő az allergiások száma. Hazánkban is évről évre egyre többen érzékelik magukon a kellemetlen tüneteket, például a pollenszállás időszakában.

Mint ismert, az allergia az immunrendszerünk túlzott reakciója egy egyébként ártalmatlan anyagra. Sokféle allergia ismert, és több tünet is okozhat kellemetlenséget. Gyakori, hogy saját tapasztalati úton próbáljuk meg beazonosítani, mire vagyunk érzékenyek, ami a szakemberek szerint helytelen, mert sokszor téves.

Számos téveszme kering az allergiáról, és ha nem vesszük komolyan a tüneteket, az később súlyosabb megbetegedést is okozhat. Legyen szó légúti vagy bőrtünetekkel járó allergiáról, a pácienseket kezelni kell, ellenkező esetben a betegség súlyosabb formája – például asztma is kialakulhat. Sokan úgy gondolják, az allergia nem igényel kezelést, mondván úgyis elmúlik, amint a szezonja véget ér. Azonban ez nem így van, hiszen a háziporra, kedvenc állatokra, fémekre vagy élelmiszerekre érzékenyek egész évben szenvedhetnek a tünetektől. Az sem feltétlenül igaz, hogy tengerparton nincs allergén növény, például a parlagfű pollenje akár 650 kilométerre is eljuthat

– hangsúlyozta dr. Pintér Erzsébet, a SYNLAB szakmai igazgatója, klinikai laboratóriumi szakorvos. 

Akik nem veszik komolyan ezt a betegséget, nem csupán az életminőségüket rontják, hanem az anaphylaxiának, vagyis súlyos, gyakran életet veszélyeztető allergiás reakciónak is ki vannak téve. Észlelt tünetek esetén az öndiagnosztizálás és a találomra bekapkodott pirulák helyett érdemes szakorvossal konzultálni, a megfelelő vizsgálatot kiválasztani, valamint kiértékelni az elvégzett allergiatesztek eredményeit.

via GIPHY

A fejlettebb, molekuláris szintű vizsgálatok során például kiszűrhetők a különböző keresztallergiák is, amelyek előfordulása a túlérzékenyek 5-10 százalékánál fordul elő. A keresztallergiára leginkább jellemző, hogy a pollenallergiások a különböző gyümölcsök, zöldségek fogyasztását követően perceken belül szájviszketést, szájpad bizsergést, száj duzzanatot, garatvizenyőt, nyelvduzzanatot észlelnek, néha pedig anaphylaxia is jelentkezhet. 

A nyírfa pollen allergiásoknál jóval gyakoribb a keresztallergia, itt akár 30 százalékos arány is előfordulhat.

A keresztallergia erősíti a tüneteket, ezért érdemes megbizonyosodni a keresztallergénekről. Ezek az allergének önmagukban általában nem okoznak gondot, ám például pollenszálláskor súlyosbítják a panaszokat. 

Az allergiás betegségekben az öröklődés, a környezeti hatások és az immunrendszer állapota egyaránt fontos tényezők, pusztán „egészséges életmóddal” nem tehetünk ellene. Az allergia kapcsán előforduló legjelentősebb téveszme, hogy az olyan, hisztamin-felszabadulással járó allergiás tünetekre, mint a bőrkiütés, viszketés vagy méh- és darázscsípés, kalciumot kell adni. Ez ugyan fontos ásványi anyag, de az allergia esetén nem jó, sőt, bizonyos esetekben inkább veszélyes

– magyarázta a szakember.

Hogy hazánkban pontosan hányan szenvednek valamilyen érzékenységben, arról pontos adatok nincsenek, ugyanis az allergiák a háziorvosok által kötelezően nem jelentendő betegségtípusok. A becslések szerint ugyanakkor 

a magyar társadalom legalább egynegyede küzd valamilyen allergiával.