Több mint 30 ezer hirdetés adatai alapján vizsgálták a használt ingatlanok árának változásait az elmúlt két évben. A legnagyobb városokban két számjegyű összeggel drágultak a házak, lakások.

Az év elején felélénkült kereslet és a szűk kínálat találkozásának következtében ismét lendületet kapott az áremelkedés a használt lakások piacán, főként a megyeszékhelyeken és a fővárosban.

A 2020 májusát követő egy évben nem történt jelentősebb áremelkedés, a Budapesten kívüli piacon kúsztak feljebb valamelyest az árak. Idén májusban ugyanakkor már látványos drágulásról van szó, szinte minden nagyvárosban 10 százalék feletti annak mértéke

– mutatott rá Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember szerint egyes vásárlók a felgyorsuló infláció és a háborús helyzet okozta bizonytalan gazdasági helyzet elől ingatlan-vásárlásba menekültek, amit többnyire letudtak az év első hónapjaiban. A többség azonban bizonytalanabbá vált a lakáshitel-drágulás miatt, így saját ingatlanját sem dobta piacra.

Tehát a szűkülő kínálat erősödő kereslettel párosult, ez pedig árrobbanást okozott.

via GIPHY

Budapesten az eladásra kínált használt lakások és házak átlagos négyzetméterára 894 ezer forintot tett ki májusban. Ez éves szinten 17 százalékos, a 2020-as szinthez viszonyítva pedig 25 százalékos drágulást jelent.

A megyeszékhelyek között az iparilag erősebb, valamint a határmenti megyékben és Veszprémben látható komolyabb, akár 30-40 százalékos áremelkedés. Győrben például 706 ezer forint felé kúsztak az árak, ami éves szinten 40, kétéves összevetésben majdnem 60 százalékos növekedést jelent. Miskolcon és Szegeden egyaránt 38 százalékkal 407 ezer és 626 ezer forintra nőttek a használt lakások árai. Ez 2020-hoz képest 56 és 58 százalékos többletnek felel meg. A Pécsre jellemző mostani 558 ezer forintos négyzetméterár 49 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, míg a két évvel ezelőttit 70 százalékkal múlja felül.

A növekvő árakkal párhuzamosan a megnövekedett kereslet miatt tovább csökken a kínálat, ami további drágulást eredményezhet. Éppen ezért az ingatlanvásárlást tervezőknek nem érdemes hezitálni; Balogh László szerint eddig is leginkább azokat szorította sarokba az elmúlt időszakban tapasztalható emelkedés, akik a gazdasági bizonytalanság miatt kivártak.

Ha lesz is egy néhány százalékos árkorrekció, még így is drágábbak lesznek a használt lakóingatlanok, mint fél évvel ezelőtt. Ráadásul az infláció miatti kamatemelések eredményeként a lakáshitelek is drágábbak lesznek. Hogyha megvan az anyagi fedezetük a költözést tervezőknek, akkor nem érdemes a kivárásra játszani

– hívta fel a figyelmet a szakember.