Akadnak országok, amelyek lakói a hot dogot, míg mások a tacót, bárány tagine-t vagy a patjiekos nevű dél-afrikai ételt hiányolják leginkább, ha külföldre utaznak. Az angol Unforgettable Travel utazási iroda világszerte felmérte a különböző nemzetek, köztük a magyarok leghiányoltabb ételét.

A gasztroturizmus ételeken és italokon keresztül mutatja be a különböző nemzetek kultúráját, formálja a kalandjainkat és határozza meg az utazásaink emlékét. Bizonyos túrák kifejezetten ilyen céllal születnek, többek között az egyesült királyságbeli turisztikai vállalat is szervez gasztronómia-központú utakat.

Két év kihagyás után most gondoltak egyet és felmérték, hogy egyes országok lakói általában mely nemzeti ételüket hiányolják leginkább, ha idegen földre utaznak. Ehhez az „utazás" kategória alatt futó Reddit-közösségek posztjai között böngészett a vállalat csapata, hogy kiszűrje azokat az ételeket, amelyeket „a leghiányoltabb" és „legemlékezetesebb" fogások címszóval jelöltek meg bejegyzéseikben a különböző országokból regisztrált felhasználók.

Végül nemzetenként azt az ételt választották ki, amely a legtöbb releváns kommentben szerepelt.

Az eredményeik alapján térképet készítettek, amely az utazóknak arra vonatkozóan is remek támpontot ad, hogy mit érdemes megkóstolniuk a következő kiruccanásuk alkalmával egy adott országban.

Érdekesség például, hogy az ausztrálok a Benedek tojást hiányolják leginkább az utazásaik alkalmával, ám ez közel sem meglepő azok számára, akik ismerik a kontinensen élők gazdag brunch kultúráját.

Az Izlandon élők meglepő módon a hot dogot keresik idegen földön, olyat azonban sehol sem találnak, mint amilyen az északi országban kapható. Ott ugyanis organikus, szabadtartású helyi bárányok húsából készül a kolbász, amelyre nemcsak pirított, hanem nyers hagymát, édes mustárt, almás ketchupot és Remoulade mártást is tesznek.

Az olaszok azt gondolnánk, hogy megismételhetetlen tésztaételeiket keresik leginkább, ám a Redditen a legtöbben a könnyedebb, ám annál gazdagabb ízvilággal rendelkező Gelato fagylaltot hiányolták leginkább a külföldi országokban, míg az amerikaiak egy Mexikóból integrált ételt, a tacót kutatják, bárhol járnak.

És hogy mi magyarok mit keresünk égen-földön? Nem mást, mint

a csirkepaprikást!

via GIPHY