Kalóriadúsabb és magas a koleszterin-tartalma, mégis kénytelenek disznózsírra cserélni az étolajat egyes termékeikben bizonyos gyártók. A kötelezően feltüntetendő változás az orosz-ukrán háború következményeinek egyike.

Május 1-től egy új rendelet teszi lehetővé, hogy a szomszédunkban zajló háborús konfliktus miatti alapanyag beszerzési problémák okán helyettesítő összetevőket használhassanak az élelmiszerekben a gyártók.

A legérintettebb alapanyagok a napraforgó olaj és a búza.

Bár az érintett termékek neve és csomagolása a régi maradhat, teljesen vagy részlegesen felül kell címkézni azokat. Ezt kiváltandó, ha a gyártó biztosít az üzletek számára egy általános tájékoztató feliratot. Utóbbi esetben az előállítóknak vagy az első hazai forgalmazóknak a Nébih felé is be kell jelenteniük az érintett termékeket, és a változtatásokról a saját honlapjukon is kötelesek közzétenni egy részletes tájékoztatót.

Egy, az összetevő-változásokat gyűjtő oldalon már megjelentek az első termékek, amelyekbe új, helyettesítő összetevő került. A különböző bejelentéseket a vásárlók a Nébih oldalán követhetik.

Az eddig feltöltött termékek között egy hazai gyártó 35 darab konzerv terméke szerepel, köztük különböző üzletláncoknak gyártott készételek, mint rakott káposzta, lencsefőzelék lecsókolbásszal, húsgombóc paradicsomos szószban, vagy babgulyás sertéshússal. 

via GIPHY

A listázott termékekben a napraforgó olajat disznózsírra cserélték.

A jelenlegi ukrán háborús helyzet miatti alapanyag beszerzési problémák szükségessé teszik, hogy a készétel konzerv termékek esetében a napraforgó étolajat helyettesítsük. Az összetevőcserét a termékek minőségmegőrzési idejének közelében, nyomtatásban láthatjuk

– írta az említett magyar gyártócég.

A tájékoztatókat kiemelten érdemes figyelniük azoknak, akik magas koleszterinszinttel, szív-és érrendszeri betegséggel rendelkeznek. A finomított napraforgó olajjal ellentétben ugyanis a sertészsír eredendően koleszterint tartalmazi: 100 grammban nagyjából 95 milligramm található.

A sertészsírnak továbbá magasabb a telített zsírsav tartalma, amely növeli a koleszterinszintet, valamint az sem mindegy, hogy valójában mennyivel emelkedik a készétel telített zsírsav tartalma.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)