Feltérképezetlen világra bukkantak egy óriási víznyelő mélyén kínai tudósok. A Kuanghszi tartományban elhelyezkedő természeti csodáról bár korábban is tudtak, most először szerveztek oda expedíciót.

Kína déli részén járunk, közel a vietnámi határhoz. A víznyelőbe az Institute of Karst Geology of the China Geological Survey kutatócsoportja tett kirándulást, ám sejtése sem volt arról, hogy mit talál majd odalent. A 300 méter hosszú, 150 méter széles és 200 méter mély víznyelőt 40 méteres ősfák és elképesztően burjánzó aljnövényzet lepte be, ez a feltérképezetlen új világ pedig a feltételezések szerint számos, eddig ismeretlen növény- és állatfaj lelőhelye lehet – hiszen egész eddig rejtve maradt a modern civilizáció elől.

A Dél-kínai-hegyvidék óriási, kiterjedt rendszerében összesen körülbelül 30 víznyelőről tudnak, a mostani mégis óriási felfedezés, hiszen rendkívül mély és hatalmas barlangrendszerrel rendelkezik. Ehhez képest a karszt-jelenségek általában valamivel egysíkúbb geológiai képződmények, a víznyelők pedig csak néhány méter mélyek, kiterjedt növény- és állatvilág nélkül. Ráadásul a barlangbejáratok sem túl tágasak – írja a Földjáró.

A többségtől természetesen a világ legnagyobb víznyelője is eltér, amely szintén Kínában található. A Xiaozhai Tiankeng 626 méter hosszú, 537 méter széles, mélysége pedig 511-662 méter. A víznyelőket kínaiul tiankeng-nek nevezik, ami szabad fordításban

„mennyei gödröket” jelent.

(Földjáró)