Alkatra? Garfield. Attitűdre? Garfield. Színre? Egy igazi utcamacska! A Tombili névre keresztelt néhai cirmos emlékére még 2016-ban állítottak szobrot Isztambulban, azóta szinte kegyhellyé vált mind az ott élők, mind a turisták számára.

Pökhendi ábrázattal, a padkán könyökölve domborította méretes pocakját és vizslatta rendszeresen az arra járókat a Kadıköy negyedben héderelő Tombili.

Az elnevezést a pufók házi kedvencekre alkalmazzák a török nyelvben.

Bár Tombili nem volt senkié, mégis az egész városé volt. Hogy pontosan hol és mikor született, sosem derült ki, mégis mindenki szerette és nagy becsben tartotta az ikonikus pózban ücsörgő, kifejezetten barátságos kóbormacskát. Szeretetük jeléül előszeretettel lepték meg finomabbnál finomabb falatokkal, aminek az eredménye jelentősen hozzátett Tombili későbbi imidzséhez. Jellegzetessége volt még a fehér bundáján fellelhető cirmos rajzolat.

Világhírnévre egy fotónak köszönhetően tett szert, renoméját pedig egy bronzszobor őrzi.

A kóbormacska 2016-os halálát követően az emberek petíciót fogalmaztak, hogy örökre megőrizhessék az emlékét. Miután 17 ezren aláírták, Aykurt Nuhoğlu kerületi polgármester felkért egy helyi szobrászt, hogy őrizze meg az utókornak Tombilit. A macskát végül az ikonikus könyöklő pózban alkotta meg Seval Şahin, a bronzszobrot pedig az állat „törzshelyén", a padka mellett helyezte el 2016. október 4-én, az állatok világnapján.

Bár a szobrot egy hónappal ezt követően valaki ellopta, az országos és nemzetközi felháborodásnak, valamint egy parlamenti képviselő beszédének hála a tolvaj végül visszaszolgáltatta azt. Az emléktárgy azóta is látogatható a Márvány-tenger partján található kerületben, a metropolisz ázsiai oldalán. Kadıköy nem mellesleg egy igazi kultúrnegyed pezsgő élettel, könyvesboltok, éttermek és szórakozóhelyek hosszú sorával – írja a Földjáró.