A 2015-ös lakás- és albérlet-bummhoz képest átlagosan több mint a felével nőtt a kiadó lakások bérleti díja. A drágulás mostanra állandósult, folyamatosan kúsznak felfelé az árak.

A KSH és az ingatlan.com legfrissebb adatai és a kínálat májusi alakulása szerint áprilisban újabb rekord született az albérletárakat tekintve, 

amelyeket közel 56 százalékkal haladták meg a 2015-ös szintet.

Havi összevetésben 2 százalékkal nőttek az árak a második tavaszi hónapban, míg éves szinten átlagosan 19, Budapesten pedig közel 20 százalékos volt a drágulás.

Legutóbb 2020 decemberében volt példa havi szintű bérletidíj-csökkenésre. Azóta minden hónapban kisebb-nagyobb mértékű drágulást mutatott a KSH-ingatlan.com lakbérindexe, de jellemzően 1 százalék körüli volt az emelkedés. 2022-ben viszont már minden hónapban 2 százalék körüli emelkedés történt az előző hónaphoz képest, tehát trendszerűnek mondható a drágulás

– fejtette ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ez a trend pedig májusban is folytatódott, az előző hónapban átlagosan havi 175 ezer forintot kellett fizetni egy lakásért a fővárosban, míg tavaly ez az ár 130 ezer forint volt.

via GIPHY

A legdrágább, azaz az V. kerületben 250 ezer forintra rúg az átlag, míg a legolcsóbbnak számító XXI. kerületben is már 120 ezer forint felett volt az átlagos bérleti díj.

A megyeszékhelyeket tekintve Tatabánya és Székesfehérvár a legdrágább, ezekben a városokban 135 ezer forintért hirdetik a kiadó ingatlanokat. A sorban aztán Veszprém következik 132 forinttal. Mindössze négy olyan megyeszékhelyet lehetett találni, ahol 100 ezer forint alatt maradtak a bérleti díjak:

Kaposváron, Miskolcon, Szekszárdon és Békéscsabán 80-95 ezer forintért lehet kivenni lakást egy hónapra.

A bérleti díjak emelkedésében továbbra is szerepet játszik az albérletpiac kiegyensúlyozatlansága, azaz a kínálat nem tart lépést a kereslettel. A bizonytalan gazdasági környezet, a megugró infláció és a felfelé kapaszkodó lakáshitelkamatok, valamint az Ukrajnában zajló háború szintén felfelé tolják az árakat. A bérleti díjakra továbbá az is hatással van, hogy sok cégnél kezd visszaállni a járvány előtti munkarend, azaz a home office-ból áttérnek az irodai munkára, ami szintén fűti a keresleti oldalt

– fogalmazott Balogh.

Bár továbbra is lehet viszonylag kedvező bérleti díj mellett megfelelő kiadó lakásokat találni, ezek nagyon gyorsan elkelnek. A választék várhatóan a nyári albérletpiaci főszezonban szélesedhet.