A nyári napokon kellemesen hűs levegőt biztosít, ám amilyen hasznos, olyan veszélyes is lehet az egészségünkre nézve egy klímaberendezés. Évről évre egyre többen döntenek légkondicionáló telepítése mellett, azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy a gépezetet bizony évről évre ellenőriztetni kell, különben komoly gondokat okozhat.

A berendezés rendszeres tisztítása egyrészről a készülék élettartama miatt fontos, így biztosíthatjuk annak megfelelő működését. Másrészről a belélegzett levegő minősége is nagyban függ attól, hogy rendszeresen karbantartjuk-e a légkondinkat, annak működése során ugyanis kondenzációs folyamat játszódik le, ami jó táptalaj a gombák és különböző baktériumok szaporodására. Ez utóbbiak pedig erős allergiás reakciót válthatnak ki.

Amellett, hogy a tisztíttatással hozzájárulunk az egészségünk megőrzéséhez, azt is nagyon fontos tudni, hogy a legtöbb gyártó évi minimum egyszeri karbantartáshoz köti a termékek garanciáját, ennek elmulasztása pedig garanciavesztéssel járhat. A klímák, vagy más néven levegő-levegő hőszivattyúk rendszeres karbantartás mellett várható élettartama minimum 8-10 év, így nem érdemes elbliccelni a feladatot

– hívta fel a figyelmet Móricz Kristóf, a Panasonic szakértője.

via GIPHY

A klímaberendezés karbantartását hűtés-fűtés esetén évi két alkalommal, kizárólag hűtés esetén évi egy alkalommal, szakemberrel érdemes elvégeztetni.

Ez már csak azért is szükséges, mert garanciális berendezés esetén a szerelőnek karbantartási jegyzőkönyvet kell kitöltenie, amelyet pecséttel is igazolnia kell, mert ez a garancia feltétele. A karbantartás a berendezés helyes működésének megőrzésére is szolgál. A folyamat során tisztítani kell a szűrőt, az elpárologtatót, a kondenzátort, a cseppvíz kivezetését, illetve ellenőrizni kell az áramfelvételt is. A karbantartás ugyanakkor nem egyezik meg a beltéri egység szűrőinek portalanításával, amit szakember segítsége nélkül, mi magunk is megtehetünk

– árulta el Móricz. Figyelmeztetett: a „kötelező" ellenőrzéseken túl a klíma élettartamának megőrzése érdekében év közben is szükség lehet szerelőre, ha az alábbiakat tapasztaljuk:

  • a klíma beltéri egységéből kellemetlen szag kezd áradni a működés során
  • a berendezés az adott üzemmódban nem tudja létrehozni a kívánt hőmérsékletet
  • erősödik a klímaberendezés zajszintje.