Lehet mérsékelni a bőr öregedési folyamatát, azt viszont teljes mértékben megakadályozni lehetetlen. Az egészséges étkezéstől a megfelelő folyadékbevitelen át a minőségi összetevőket tartalmazó kozmetikumok használatáig nagy fegyelmezettség kell hozzá, hogy a bőrünk feszes maradjon.

Dr. Gyovai Viola, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa szerint léteznek olyan termékek, amelyekkel a bőrünknek extra ápolással fiatalosabb hatást tudunk kölcsönözni, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy nélkülözzük a drasztikus vegyi formulákat; bőrtápláló olajokban és antioxidánsokban gazdag krémeket használjunk és lehetőség szerint dermatológiailag tesztelt kozmetikumokat vásároljunk.

De mit tehetünk?

2013-ban született átfogó európai megegyezés arról, hogy a kozmetikai feltételrendszerben nem lehet anti-ageingnek nevezni egyetlen bőrápoló kozmetikai terméket sem. Amikor egy gyártó ezt tünteti fel a címkéken, szabálytalanul jár el. Dr. Gyovai Viola, a BIOLA biokozmetikumok cégalapító ügyvezetője szerint ennek a rendelkezésnek a célja a fogyasztók megtévesztésének elkerülése, hiszen mint mondta, a bőröregedés ellen ugyan sokat lehet tenni, a folyamatot megakadályozni teljességgel lehetetlen.

A szakértő rámutatott, tévhit, hogy bárhogy meg lehet akadályozni az öregedést.

A helyes, a bőrtípusnak megfelelő bőrápolási rutin és hatékony biokozmetikumok rendszeres használata akár 5-10 évvel élettanilag is fiatalosabb bőrállapotot eredményezhet.

Lassítani lehet a bőr öregedésen, de ehhez fegyelmezett bőrápolási hozzáállásra van szükség, vagy plasztikai sebészeti eljárással lehet a fiatalosabb látszatot kelteni; bár attól a bőr működése nem válik fiatalosabbá, vitálisabbá.

A 35 év feletti hölgyek számára kiemelten fontos ilyen szempontból is, hogy egészséges életmódot folytassanak, hagyják el a dohányzást, kerüljék a nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztását, kellő mennyiségű folyadékot fogyasszanak, rendszeresen sportoljanak és természetesen vitaminban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerekkel táplálkozzanak, legyen változatos az étkezésük. Ezek közhelyeknek tűnhetnek, de mind hatalmas szerepet töltenek be a bőr fiatalosan egészséges állapotában

– magyarázta. Hozzáfűzte, fontos, hogy esszenciális lipidekben gazdag táplálékokat fogyasszunk. Szót ejtett arról is, a B 3- , E-, és a B5-vitamin az öregedésfoltok kialakulásának megelőzésében játszanak szerepet.