Az idő során végbemenő testi változások a nemi szerveket, így a férfiak péniszét is érintik. Bár lelkiekben érdemes rá felkészülni, odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy a szóban forgó testrész minél tovább egészséges és fiatalos maradjon.

Dr. Brian Steixner urológus segítségével öt olyan változást vázolt fel egy cikkében a Men's Health, amely döntő többségben minden férfival megesik egy bizonyos kor után.

1. Megereszkedés

Az egyik leglátványosabb változás, amely különösen a 70 évesnél idősebbeket érinti, az izomszövetvesztés következtében megereszkedő herezacskó. Extrém esetekben, ahogy a szakember fogalmaz, „csobbanó" szindróma alakulhat ki, amellyel találóan azt a jelenséget fejezik ki, mikor egy férfi herezacskója beleér a vízbe, ha ülő helyzetben használja a toalettet. 

A folyamat késleltetésében a dohányzásmentes életmód és az egészséges testsúly fenntartása segíthet. Ha a változás nagyon zavaróvá válik, plasztikai műtét jelenthet megoldást.

2. Zsugorodás

A korral elkerülhetetlenné válik a hímtag zsugorodása, amely bár lassú, de megállíthatatlan folyamat. Oka, hogy a bőrsejtek idővel vesztenek a rugalmasságukból, amit tetőzhet a túlsúly. Különösen feltűnő a változás, ha a hasi részen sok a zsírpárna, ugyanis ebben az esetben a bőr „maga alá temeti" a pénisz egy részét.

via GIPHY

3. Görbület

Az évek során kitett apró traumák – mint a sport vagy a szexuális tevékenység – következtében a fallosz deformálódhat. Hatvan-hetven éves kor körül alakul ki látványos görbület, amely ellen botoxinjekciókkal lehet tenni.

4. Merevedési zavar

Több mint 30 millió férfi küzd a Földön merevedési problémákkal. Az idősebb férfiak esetében ennek oka többnyire a vérveszteségben rejlik, ám számos rossz szokás következménye is lehet. Éppen ezért a legtöbb, amit tehetünk, hogy már fiatal kortól kezdve vigyázunk az egészségünkre. Ha rendszeresen mozgunk, eleget alszunk, egészségesen táplálkozunk és fitten tartjuk magunkat, a szakember szerint akár 90 évesen is normális erekciónk lehet.

5. Rák

A korral megemelkedik a prosztata- és hererák veszélye, emiatt nagyon fontos, hogy 40 éves kor fölött rendszeresen járjunk urológiai szűrésre. Mivel azok esetében, akik életükben sokat szoláriumoztak vagy napoztak a péniszen lévő bőr daganatos elváltozásának esélye is nő, erre is érdemes figyelni az orvosi vizsgálatok alkalmával.