Finom, nem mellesleg tápanyagokban gazdag az a bioreaktorban nevelt paprika, amely űrbéli körülmények között is termeszthető, valamint a fenyegető élelmiszerválságra is környezetbarát módon nyújt megoldást.

Már a harmadik nyilvános szüretre készülnek az Álmok Álmodói 20 kiállításon a Debreceni Egyetem Űrtáplálási Kutatócsoportjának szakemberei, akik újraértelmezve a az üvegházas növénytermesztési rendszert, hulladékmentesen, víz- és energiatakarékosan nevelik nagyobb hozamú, saját nemesítésű paprikájukat.

Visszatértünk a régi, önmegtermékenyítésre képes paprikafajtákhoz, amelyeket hazai génbankban válogattunk össze. Négy-öt, alacsony fényigényű paprika törzset, ezekkel indítottuk el a kísérleteket. A kutatócsoport szakembereinek 15 éves tapasztalata van a vertikális farmok fejlesztésében, így a környezeti hatásokat kizáró technika - például a napfényt helyettesítő LED fény - jól ismert volt a számunkra

– magyarázta Dr. Fári Miklós, a Debreceni Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

A kísérletek a Debreceni Egyetem Űrkutatásiprogramjában résztvevő biotechnológiai laboratóriumban indultak, ám februártól a nyilvánosságnak is lehetősége van nyomon követni a kutatást, ugyanis az Álmok Álmodói 20 kiállítás területén is beüzemeltek egy kisebb növénytermesztő „mini farmot”, amely ökoszisztémaként zárt rendszerben működik.

A kéthavonta szüretelt paprika nemcsak fogyasztható, de finom és tápanyagdús is.

A magokat az érett termésből kiveszik, további kutatás céljából. A növény szára és levele is ehető, ráadásul azok is tele vannak értékes tápanyagokkal. A Capsitron névre keresztelt bioreaktorban kétszer annyi paprika termeszthető, mint egy üvegházban, ráadásul termőföld, mesterséges anyagok, napfény és mindenféle hulladék keletkezése nélkül. A kísérlet egészen a kiállítás végéig, 2023 februárjáig folytatódik.

Következő lépésként az Újmexikói Egyetem által előállított, és a NASA által tavaly az űrben is kipróbált, úgynevezett Hatch paprikával hasonlítják össze az új magyar fajtákat.