Legyenek  az apák szigorúak vagy megengedők, hanyagok vagy odafigyelők, számtalan típusuk létezik. Bár teljességgel körülhatárolható kategóriák nincsenek, egyes csoportosítások remekül leírják az apaság legjellemzőbb megéléseit, egy tesztnek köszönhetően pedig bármelyik édesapa megtudhatja, ő melyik típushoz tartozik.

Az édesanyákat már az ókori görögök is ünnepelték, az apukák azonban főként a családfenntartó szerepét töltötték be, kiemelten nem kaptak figyelmet. Újabban ugyanakkor az Apák Napja is évről évre népszerűbb, ezt június harmadik vasárnapján ünnepeljük. A jeles alkalom apropóján született meg egy szórakoztató teszt, amelynek kérdései leginkább arra világítanak rá, hogy az apa ténylegesen és pozitívan jelen van-e a gyermekei életében. 

Az apafigura ugyanis nagyban befolyásolja egy gyermek későbbi kapcsolatait, tanulmányait és boldogulását.

Hogy milyen szülők vagyunk, azt legerősebben a mintáink határozzák meg, még akkor is, ha kifejezetten ellenük dolgozunk. Az odaforduló, figyelmes apák gyermekeinek nagyobb az esélye például a kiegyensúlyozott, boldog életre. Ugyanakkor alkati és környezeti tényezők, illetve maguk a gyermekeink és a társunk is formál minket szülőként. Végső soron pedig apukaként lehetünk...

Résztvevők vagy elhanyagolók

Utóbbiak néha teljesen hiányoznak a gyermekek életéből. Vannak olyan férfiak is, akik bár együtt élnek a gyermekükkel, nem folynak bele a nevelésébe, vagy csak bizonyos tevékenységekre korlátozzák a kapcsolatukat. Ritkák a szeretet-megnyilvánulásaik és kevéssé figyelnek a gyermekeikre.

via GIPHY

Hagyományosak vagy modernek

A hagyományos apa az, aki kenyérkeresőként, családfőként tekint magára, és nem gondolja, hogy a gyermekek ellátásában szerepet kellene vállalnia. Ez a típus éppen ezért sokszor elhanyagoló, számára a férfiszerepekkel járó külsőségek hangsúlyozása a fontos, a nevelést tekintélyalapon képzeli el.

Ezzel szemben a modern apák nemcsak a nevelésben, de a gyerekek ellátásában és így a háztartási munkákban is szerepet vállalnak. Megosztják párjukkal a feladatokat, pelenkáznak, mesét olvasnak, és örömmel vesznek részt a közös játékokban. Fontosnak tartják, hogy beszélgessenek a gyermekeikkel, tudjanak az iskolai dolgaikról, segítsenek nekik a tanulásban és ismerjék a barátaikat.

via GIPHY

Az üveghegy, az idomár és a superman

L. Stipkovits Erika pszichológus kategorizálása szerint az üveghegy apa nagyjából megegyezik az elhanyagolóval: egyáltalán nem vesz részt gyermeke életében, nem alakít ki kötődést vele, a nevelési feladatokat kizárólag az édesanya látja el. Az idomár apa ellenben megszabja gyermeke minden másodpercét, rendkívül szigorú a tanulmányaival kapcsolatban, különórákra küldi és folyton elégedetlen a teljesítményével. A szülősítő apa érzelmileg felnőttként kezeli a gyermekét, bevonja a házastársi vitákba, válás esetén túl nagy terhet rak gyermekére. Nehéz mellette gondtalannak lenni. A jófej apa is elmossa a gyermekek és felnőttek közötti határt, inkább haverkodik, mint nevel, nem szab kereteket, nem követel, ami a gyerekekre elbizonytalanító hatással van. A superman vagy mindent tudó apák versengenek és versenyeztetnek. Kiszámíthatatlanok, és folyton próbatételek elé állítják gyermeküket, akit hol dicsérnek, hol szidalmaznak. Az agresszor szavakkal, de akár fizikailag is bántja gyermekét. Könnyen dühbe jön, nehéz neki megfelelni, a munkahelyi és egyéb sérelmeit is a családtagjain torolja meg.

Ezzel a hat negatív típussal áll szemben a bátorító apa, aki pont elégségesen van jelen a gyermeke életében. Ő tulajdonképpen a modern apa kiegyensúlyozott alváltozata, aki felismeri és kielégíti a gyermeke szükségleteit, tud határokat szabni, az életkornak megfelelő elvárásokat támaszt gyermekével szemben. Pozitív bizalmi légkört teremt otthon, kimutatja a szeretetét. Megadja a megfelelő szabadságot, és segít élni vele.

A Játszótárs, a Diplomata és a többiek

Egy másik, alapvetően a pozitívumokra koncentráló kategorizálás szerint az apák között megkülönböztethetjük a Család Eszét, a mindig akcióra kész Tettek emberét, a hatalmas szívű Játszótársat, a bármit megoldó Diplomatát, illetve a család kedvencét, a Példaképet.

Hogy ön melyik típushoz tartozik? Mielőtt megtudná, tippelje meg nálunk az alábbi szavazáson, majd kattintson ide, hogy megtudja!

Mit gondol, ön melyik apatípushoz tartozik?

(szeretlekapa.hu)