Egy új tanulmány szerint éveket adhat a férfiak életéhez a gyakori reggeli erekció.  Erre a következtetésre egy belga kutatócsoport jutott, melynek szakértői csaknem 1800 középkorú és idősebb belga férfit kérdeztek meg arról, milyen gyakran van reggeli merevedésük. A vizsgálat alanyait 12 éven át követték figyelemmel. 

A szakértők kimutatták, hogy azok, akik gyakran ébrednek szexuális izgalommal, kisebb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben vagy agyvérzésben. A kutatás szerint ezeknél a férfiaknál

körülbelül 22 százalékkal kisebb az esélye annak a sztrók vagy szívelégtelenség okozta halálnak.

Az Age and Ageing című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői úgy vélik, ez feltehetően azért lehet, mert az éjszakai alvás közbeni merevedés a jó keringés jele, írja a The Sun című brit napilap nyomán a 24.hu.

Dr. Leen Antonio, a belga Katholieke Universiteit Leuven endokrinológus docense szerint „a merevedési zavarok és a rossz reggeli erekció összefüggésbe hozhatók a megnövekedett halálozással.” 

A reggeli erekció elvesztése annak a jele, hogy az artériák nem működnek megfelelően. Ez azt jelenti, hogy három-öt éven belül jelentős a szívroham vagy a sztrók kockázata. Ez a cölibátusban élő, egyedülálló férfiakra is vonatkozik – nem csak azokra, akiknek van partnerük

– emelte ki Brit Szexuális Orvosi Társaság volt elnöke, Dr. Geoff Hackett. 

A LADbible cikkéből az is kiderül, hogy azért szoktak a férfiak merevedéssel kelni, mert az éjszakai erekció az alvás gyors szemmozgásos, úgynevezett REM-fázisa során jelentkezik, amiből az emberek gyakran felébrednek. A férfiak akár öt, 20-30 percig tartó erekciót is átélhetnek éjszakánként, mivel egy normális hosszúságú éjszakai alvás több ciklusból áll.