A spanyol fővárosban a mai napon 37 fokot mértek, ez pedig várhatóan még feljebb kúszik, ahogy a nyár közepe felé halad az idő. Az elmúlt években alig volt hűvösebb 40 Celsius-foknál, a melegrekordok sorra megdőltek az országban az utóbbi időben. Az egyre elviselhetetlenebbé váló hőségre fejvesztve keresett megoldást Madrid, most pedig úgy tűnik, meg is találta.

A Spanyolországban valaha előforduló legnagyobb meleget – 47,4 fokot – tavaly mérték a déli Cordoba melletti Montoróban. Bár Madridban még nem ennyire forró a helyzet, az utóbbi években ott is jócskán megszaladt a hőmérő higanyszála.

Hogy ezt valamennyire mérsékeljék, előálltak a „szélkert" ötletével.

A Nuevo Norte névre keresztelt park elrendezése egy olyan ősi közel-keleti építészeti technikákon alapul, amelyben különös jelentősége volt a tornyok és más elemek elhelyezésének. Ezek ugyanis mind azt a célt szolgálták, hogy megfelelően irányítsák a légáramlatokat,

afféle természetes légkondiként működve.

via GIPHY

Ezen az elven elindulva és azt modernizálva a park központi elemeként egy spirál alakú szerkezetet építenek, amely befogja és a város felé továbbítja a szellőt. Az előtanulmányok szerint fasorokkal és öntözőrendszerekkel kiegészítve a gépezet akár 4 fokkal is lehűtheti majd a környező utcákat.

A „szélkertet" a West 8 és a Porras Guadiana Arquitectos építésziroda tervezi, és várhatóan 2025-re készül el.

(Roadster)