Egy weboldal segítségével egyszerűen megtudhatja, hogy az országban összesen hányan élnek ugyanazzal a vezetéknévvel, mint ön. Sőt, arról is információt kaphat, hogy mennyien rendelkeznek hasonló családnévvel a világ más tájain.

Egyesek családfakutatással, mások DNS-teszttel próbálják felkutatni, hogy honnan származnak, bizonyos támpontokat azonban maga a vezetéknév is adhat. Habár egyazon családnév nem feltétlenül jelent rokonságot mással, gyökereink feltérképezésében sokat segíthet, ha látjuk: a Föld mely tájain élnek velünk azonos nevű emberek, és hány druszánk vesz minket körül saját hazánkban.

Ebben segít az ide kattintva elérhető weboldal, amelyen a vezetéknevünket begépelve

a rendszer országra lebontva listázza, hogy hol és mennyi ugyanolyan, illetve hasonló vezetéknévvel rendelkező személy él.

Bár a különböző családnevek óriási változásokon mehettek keresztül az elmúlt évszázadok során, részben a háborúk okozta bujkálás vagy bizonyos korábbi nemesi rangot jelző írásmódok elhagyása, esetleg anyakönyvezési elírás miatt, a weboldalon felsorolt nevek között a miénkhez hasonló, ám másképp írt változatokkal is találkozhatunk. Ennek köszönhetően nagyjából láthatjuk, hogy összesen hány névrokonunk él a világban, ami segítheti a feltárását annak, hogy milyen messzire nyúlhatnak a gyökereink valójában.

(femcafe.hu)